Friday, 23 December 2016

aku dan makcik rina

dua minggu lepas balik kampung melepaskan segala keinginan di hati dengan makcik rina...

siapa makcik rina?

makcik rina tu mak kawan aku...memang kalau aku balik kampung aku akan datang lepak sembang-sembang kat umah dia...kalau dia tau aku balik, tapi tak pegi umah dia...bising dibuatnye...membebel-bebel...hahahaha...

aritu balik aku ada request nak makan temosa kat makcik rina...kat KL ni tak jumpa temosa tu...agak kalau sebut pon orang tak tau kot...huhuhu...temosa tu karipap inti isi ikan...sedap...gigih dia ngan kawan aku ni membuat...hehehe...aku dok menengok je....boleh gitu?emmm....kira boleh je la sebab makcik rina tak marah pon aku duduk saje...hahahaha...

esoknye, kitorang keluar pegi cari kain langsir...alang-alang makcik rina nak jahit langsir rumah dia, aku tumpang mengendeng mintak jahitkan langsir rumah ayah skali...hahahaha...dalam bising-bising dia tu, buat jugak...mana sanggup menolak permintaan ibu mengandung ni kan....(ambik kesempatan sangat kan...) dah dapat green light nak tolong jahit tu, aku ape lagi..sama naik la pilih kain langsir ngan dia...kikiki...

balik dari beli kain langsir pegi pusing pasar malam pulak...nampak siput sedut...emmm...ini bukan permintaan aku okey...sebab aku tak makan siput sedut...ini encik suami punye permintaan...siap tanye boleh ke makcik rina masakkan siput sedut untuk dia...melampau sangat mencaras aku tau!makcik rina pon layankan aje...jadi beli siap-siap siput sedut dua bungkus...bagi makcik rina...esok kami datang makan je...haduiiii....perangai kan...

hari makan siput sedut...yeay!!! (tolong yeay untuk encik suami...hahahaha....) gigih la mamat tu tak makan sarapan...heeee....beria sangat!tengahari pegi rumah makcik rina, siput dah siap...aku tolong sikit-sikit aje la mana yang belum siap tu...melampau sangat datang duduk makan je...bajet ko pegi kedai makan?hohohoho...lepas makan tersandar...perghhhh...

disebabkan haritu dah nak balik kl...makcik rina siap pesan lagi...lain kali kalau nak makan bagitau je...hahahaha...hadui la...sekali sekala boleh la makcik rina oii...kalau asal balik asek pegi rumah orang je...mau kena bambu ngan ayah aku pulak nanti...huhuhuhu...

sesekali menumpang kasih dengan mak orang ape la salahnye...makcik rina memang sempoi...kawan-kawan anak dia semua memang suka datang rumah dia...

:.. esok ada buat bbq kat rumah makcik melah...siapa pulak makcik melah tu? adik beradik makcik rina jugak...hahaha...adik aku siap tanya... "ko kenal semua adik beradik makcik rina ke?" yeeee....aku kenal dan boleh masuk dengan semua adik beradik makcik rina okey...hahaha...mesra alam sangat...tapi tak tau lagi la boleh join bbq tu ke tidak...kalau jadi nanti aku update ok... :)


baby buat gempar!

sekarang ni tiap-tiap malam baby bergerak-gerak dalam perut nih...hehehe...pukul 3, 4 pagi mesti tersedar sebab ada orang joget-joget dalam perut...kikiki....

tapi malam tadi...eh...start petang semalam kot...dah tak rasa ada budak joget-joget...pffftttt...risau siot!tengah malam pon masih takde pergerakan...nangis-nangis bagitau encik suami...huhuhu...encik suami cakap dia tido kot...masalahnye sebelum ni tiap-tiap malam waktu tu memang dia bergerak...takkan tukar jadual pulak...huhuhu...encik suami ajak pegi klinik sebab tengok muka aku dah benyek macam cekodok basi...hahahah...tapi aku hold dulu la...kot-kot betul baby tukar jadual, buat malu je kena sound ngan doktor nanti...huhuhu...

pagi tadi pukul 3,4 pagi masih takde gangguan...

bangun tido pon masih takde apa-apa...aduhai....bergelodak jiwa dibuatnye...dah kenapa tak gerak-gerak ni?marah aku minum kopi ke semalam?hmmm....encik suami tanya nak pegi klinik ke tak...aku cakap biar la dulu...nak pegi keje...kalau arini masih tak gerak jugak nanti petang baru pegi klinik...

akhirnya....dah pukul 10 lebih baru dia bergerak....huhuhuhu...bahagianya la rasa...terbang segala rasa risau...susah hati...berserabut bagai...Alhamdulillah...hai la anak...belum keluar dah pandai buat gempar...dah keluar nanti tak tau apa lagi dia nak buat...

Wednesday, 21 December 2016

belah kelapa

dah dua hari buah kelapa muda tu bergolek kat dapur
konon beli untuk ibu mengandung
tapi sebab sibuk bebenor
tak sempat nak membelah
cettt

takkan nak suruh ibu mengandung ni belah kelapa pulak
reti pulak aku ni kan
boleh la nak belah
tapi suasana tak feel langsung
dulu-dulu aku belah kelapa bawah pokok kelapa
pegi lantak la nak bocor ke berterabur ke ape ke
ini nak suruh aku belah dalam rumah
memang tak le...
rela aku tunggu
huhuhu

esok kalau tak dibelahkan jugak kelapa tu
siap!
aku ngadu kat baby
hohoho

Tuesday, 20 December 2016

GDex...berapa lama tempoh penghantaran?

aku tak biasa beli barang guna pos...ada la 2,3 kali je kot...guna pos laju...beli novel ngan cd...hehehe...selain dari tu memang tak pernah la...aku bukan kaki shopping online pon...

tapi masa cuti Maulidur Rasul aritu aku ada la beli barang kat kampung...kebetulan la pulak barang tu memang tak boleh siap on the spot...jadi kedai tu cakap bila barang siap diorang akan pos pada aku....dan disebabkan aku pon tak sempat nak balik lagi dalam masa terdekat ni, jadi aku rasa ok la kot kalau diorang pos...

hari jumaat barang siap...dan kedai ada whatsapp aku bagitau barang dah pos guna perkhidmatan GDex dan bagi tracking number...aku pon ok je la....dan aku bajet dalam hari isnin petang sampai la barang tu kat tangan aku kot...

isnin barang tak sampai...

selasa pon barang tak sampai lagi...

aku cek tracking number yang kedai bagi...hari sabtu barang dah sampai kat KL...musykil juge aku nih...arini dah selasa kot..awat tak sampai lagi?padahal dah dalam kawasan sama...bukan kat kampung lagi pon...adeiiii...cane nak buat nih?

elok pulak balik keje petang tadi kedai whatsapp aku lagi tanya barang dah sampai ke belum...aku bagitau la belum dan hantarkan skali gambar aku cek tracking number tu...kedai cakap nanti esok diorang akan follow up dengan GDex...aku pon ok je...aku pon cakap kalau esok tengahari tak sampai jugak aku pon akan follow up ngan GDex tu....

harap-harapnye esok muncul la barang aku tu...huhuhu...tapi aku memang puas hati la ngan service kedai tu...masa datang aritu pon layanan memang ok sangat la....lepas tu dah pos barang pon siap follow up lagi barang dah sampai ke belum...ayat pon manis-manis je...sejuk ati aku walaupon barang tak sampai lagi...heheheh...

ada sape-sape tau berapa hari sebenarnya tempoh penghantaran untuk service GDex ni?

dah 5 bulan...

usia kandungan dan 5 bulan lebih...Alhamdulillah segalanya berjalan dengan lancar...baby sihat...mak baby pon sihat...harap-harap berterusanlah begini sehingga selesai...InsyaAllah...

masa kandungan 4 bulan, nurse ada tanya... "ada rasa baby gerak tak?" aku memang takde rasa apa la...sama ada baby memang belum gerak ataupon aku yang tak perasan...kikiki....first time kot...mane la aku tau...

bila dah masuk 5 bulan ni...baru la aku rasa ada pergerakan...wahhhhhh!!!!seronoknye kemain lagi...menyengih sorang-sorang...hahaha...rasa macam bengong pon ada...bila letak tangan kat perut nanti akan rasa ada yang mencuit-cuit perut...heheheh...comel je rasenye...selalunya kalau malam la...masa tengah takde buat ape sebelum tido tu...aku pegang la perut tu...siang-siang tak sempat nak melayan perut..hahaha...

jantina dah pon dikenalpasti...apa?jeng...jeng...jeng...rahsia la dulu...heeee...nama masih belum difikirkan lagi...belum bincang pon lagi...awal lagi kot...tapi aku dah pesan paada encik suami jangan nak letak nama panjang-panjang...biar 1 nama je asalkan ada maksud yang manis-manis...jangan nak membelitkan lidah aku nak menyebut panjang-panjang nanti...huhuhu...

persediaan lain...masih belum buat apa-apa...aku rasa masih terlalu awal nak beli barang-barang keperluan baby ataupon keperluan berpantang nanti...takpe la....yang pentingnya persediaan mental aku ni...kuat ke tidak?

semoga dipermudahkan segala urusan sehingga ke penghujungnya...