Friday, 28 October 2016

kau fikir la sendiri!

bila bekerja melibatkan memberi khidmat kepada orang ramai...(walaupon kerja aku tak melibatkan orang awam...tapi masih melibatkan orang-orang dalam pejabat okeh...) kita harus tahu di mana keutamaan kita....

walaupon satu unit ada 3 orang...kan kerja-kerja tu dah diagih-agihkan...kau buat apa...aku buat apa...itu pon untuk meringankan beban antara kita jugak...takde la semua benda kau nak hadap sendiri...kan...?

tapi....bila ada ahli dalam unit yang buat perangai...buat tak kisah dengan tanggungjawab yang patut dia buat...ambil sambil lewa setiap tugasan yang diterima...dengan harapan kawan-kawan ada untuk cover kerja kau....hmmm...memang bahagia la hidup kau...

bila kau datang kerja hanya untuk punch in dan punch out....lepas tu tak tau mana kau pergi...kau tak fikir ke apa kawan-kawan kau rasa?nak kena cover kerja-kerja kau yang mendatang...ok la lagi...nak cover kerja-kerja kau yang tertunggak yang tak tau hujung pangkal cerita...hmmm....memang mintak kena sumpah la jawabnye...

kau tak rasa makan gaji buta ke?
tak rasa gaji kau tu tak berkat?

marah?
aku tak marah la...
cuma meluat!
berkat tak berkat....buta tak buta...kau fikir la sendiri...
pffffttttt!!!!!!!!!!!

Thursday, 20 October 2016

takpe ke kalau tak makan ubat tu?

semalam baru nak bukak buku merah ktenye...abes akak nurse ngan doktor tanye "ngape lambat?" maka aku cuma mampu sengih kerang je la...sambil jawab "tak sempat...sibuk keje..." nasib baik tak kena marah ko...kalau tak memang benyek la muka aku macam pisang terlebih masak...kandungan dah masuk 3 bulan lebih....

kena cek darah dulu...hmmm...ini part paling tak suka bila ada yang nak menyedut darah aku...walaupun sikit je...sakit tau!nak nangis malu...kahkahkah...dasar penakut jarum...hiv,ok...hb,ok...

tak cukup dengan darah yang setitik tu...nak sedut lagi 3 tabung....haaaaaaa....kali ni bukan sikit...3 tabung okeh!tengok muka aku dah terkulat-kulat tengok tabung ngan jarum yang dia nak guna tu, nurse sedut darah tu siap cakap "nak ambik darah banyak ni...3 tabung...kalau takut, jangan tengok ye..." hmmmm....harus la aku tak tengok kakak....

kena interview macam-macam...kena scan...alahai....nampak la bentuk baby yang secoet tu...omey-omey angat lah...doktor tunjuk jantung baby, aku iyekan aje la walaupon tak nampak...hahaha...kang cakap tak nampak kena marah pulok...kikiki...mungkin boleh nampak tapi nak kena telek bersungguh la kot...

sebelum balik dapat ubat...asid folic...ngan ape benda lagi ntah...aku bawak balik dan tengok je....takpe ke kalau tak makan ubat-ubat tu?

Friday, 14 October 2016

angin dan kencing kotor

semalam mc
gara-gara sakit perut

rupa-rupanya sebab angin dan kencing kotor...
hadui...

makan memang tak lalu, jadi masalah angin memang akan datang la...
doktor siap tanya "u tak makan ke?"
aku makan la...cuma tak banyak je...dah tak lalu macam mana nak makan?huhuhu

minum air pon memang masalah sikit aku ni...
air masak tak tertelan
nak air mineral aje...wah!!!tak beragak ko!
tapi memang dari dulu kala pon aku ni memang kurang minum air...
memang padan dapat kencing kotor tu...

setambun ubat doktor bagi
mana yang kena telan, mana yang kena minum..
haishhhh...
telan ok lagi walaupon muka macam ayam berak kapur
tapi yang minum tu....masyaAllah x sedapnye!!!!
menangis dibuatnye...

pesan doktor:
ubat habiskan, lagi seminggu datang cek semula
kena makan walaupon tak lalu sebab sekarang makan untuk 2 orang
makanan pedas elakkan
makanan berangin elakkan
minum susu untuk ibu mengandung.... (hoyeah!!!minum sangat!)
minum air kena banyak
asam kurangkan
banyakkan makan buah
elakkan limau, anggur, buah-buah yang masam (dia x tau aku baru lepas borong anggur ngan limau sehari sebelum tu)

demi menjamin kesejahteraan ibu dan anak (chewah!) kuturutkan jua pesanan itu...walaupon ada jugak yang aku langgar...kikiki...mengelat sikit-sikit takpe kot...kan?

tunggu la selasa nanti, sebelum di refer ke klinik / spital untuk buat buku pink