Friday, 22 April 2016

sarapan nasi kerabu

few!!!dah berbulan tak dapat nasi kerabu yang sedap ni...nasib baik encik suami rajin nak melayan pergi beli hari ni...kebetulan pulak hari ni aku duty court, tak masuk opis...so boleh la lek-lek je...

dulu masa zaman bujang, aku pergi kerja naik lrt je...so memang senang la nak beli nasi kerabu ni...turun tren je dah nampak gerai akak nasi kerabu ni...sejak encik suami yang hantar pergi kerja, memang payah sikit la...maklum le...naik kereta kan...masuk kl pulak tu...kalau lambat sikit je memang sangkut jem la jawabnya...huhuhu...

untuk nasi kerabu yang sedap ni...(serius sedap mengikut tekak aku...) dengan lauk telur masin separuh dan daging bakar yang boleh tahan banyaknye...dengan harga rm5 sahaja...aku rasa memang berbaloi-baloi la...kalau ada yang nak try, gerai akak ni kat stesen lrt masjid jamek....tepi pintu masuk masjid jamek tu je...

selamat menjamu mata


Wednesday, 20 April 2016

impian

disebabkan si hitam dah kena jual...jadi harus cari pengganti baru...aku punya selera idok le tinggi benor...selera aku lebih pada yang lama-lama dan tak ramai orang pakai...huhuhu...tak beragak selera aku...

benda yang aku memang dh lama aim....sejak si hitam belum kena jual lagi pon memang aku dah aim yang sekor ni...

sumber: google

membebel-bebel encik suami....hahaha...yela...payah kot nak jumpa...ada tu memang ada la...tapi body tak cantik...enjin tak ok...nak dapatkan yang betul-betul tip top boleh tahan menangis juga la harganya...huhuhu...siap sound lagi "ini kalau rosak, saya tak reti nak repair tau!" terus datang rasa seram...hohohoho... (kereta reti repair pon berrkurun tersadai...yang tak reti lagi la...mau mereput terus...)

kalau tak boleh dapat yang atas tu....dapat yang ini pon jadi la...

sumber:google

emmmm....same je macam yang kat atas tu....mahal kalau nak dapat yang betul-betul tip top...tapi kali ni alasannye...."cari kereta 4 pintu la pulak...putih kan dah 2 pintu...hitam dulu pon 2 pintu...bosan dah..." nampak tak?saje je kan...?alasan sangat!

oooo...taknak 2 pintu ye...nah...ni last...banyak pintu aku bagi...mampu ke?

sumber:google

yang ini....cari kat mudah tak jumpe...hahahaha....kuciwa!

kadang-kadang impian tu penting...buat kita berusaha gigih untuk dapatkan apa yang kita nak tu...tak salah kan...kadang-kadang bukan nak sangat pon....nanti bila dah sampai tahap mampu, selera dah mati dah...impian cuma sebagai pembakar semangat je...go go go!

harap-harap boleh la dapat salah satu antara 3 tu...hihihihi...

Thursday, 14 April 2016

kan dah cakap tua banyak....

seminggu dua ni mengalami sindrom kegatalan kepala yang agak kritikal...selalu tak pernah macam ni...huhuhu....kelemumur memang dari dulu pon ade...jadi bukan salah kelemumur la kot kan?kutu....aku takde kutu okey!dah cek minggu lepas...sebab rambut panjang lagi la tak logik...aku bukan tak pernah rambut panjang...lagi panjang dari sekarang pon pernah...hahahaha...

tapi sebab rimas pulak rasenye tergaru-garu...terus suruh encik suami potong pendek rambut aku ni haaaa...buruk giler...huhuhu...senget benget...asal pendek je...hahaha...jahat sangat!

malam tadi suruh encik suami cek apa yang ada kat kepala aku selain kelemumur yang tak seberapa tu...huhuhu...jeng jeng jeng....uban kau!!!!ala...setakat sehelai dua tu apa la sangat...faktor usia...memang la beruban...sekala dengar encik suami bebel-bebel... "ni bukan tua sikit ni...tua sangat dah ni...banyak giler uban..."

geram pulak aku dengar...macam la dia tu muda remaja sangat...terus aku suruh cabut uban yang ada tu...nak tengok jugak...tua sangat dah ke?hahaha...teringat kecik-kecik dulu mak suruh cabut uban nanti upah gula-gula...heeee....

dan hasilnya...emmmm....redha je la...memang dah tua...banyak jugak hasilnya...lebih dari 20 helai...gigih sangat mengira...kikiki...kemain kerek orang tu memandang aku..."kan dah cakap tua banyak....tak caya..."

tapi sampai sekarang ni kepala aku ni masih gatal lagi dah kenapa?masalah uban lagi ke?ke....masalah syampoo?haishhhh...baru suku botol yang luak syampoo kat umah tu, nak kena tukar ke?huhuhu...sedih!

bukan berahsia, cuma...

pagi semalam kena panggil dengan bos kecik je...nasib bukan bos besar...hahaha...kena tegur sebab merahsiakan masalah kawan-kawan daripada dia...adeh...apehal aku pulak yang kena?

"lepas ni jangan rahsiakan apa-apa dari saya....tak kira la suka ke...tak suka ke...kena bagitau saya..."

hmmm...macam mana nak bagi dia faham yang kita bukan nak berahsia dengan dia...tapi memang tak nak dia tau pon...hahahaha...

Wednesday, 13 April 2016

bila mak ngah jaga anak-anak

dah lama tak berkumpul ngan anak-anak beramai-ramai...minggu lepas dapat jugak berkumpul ramai-ramai...kecoh giler!

paling tua umur 6 tahun...ada 4 tahun...ada 3 tahun 2 ketul...paling kecik 1 tahun...memang meriah tahap melampau la kan...dengan yang cakap pelatnye...dengan yang belum reti cakapnye...dengan yang kaki jeritnye...aku punye jerit pon tak laku ngan diorang...hilang power...huhuhu...

bila dah berkumpul ramai-ramai macam tu...mak ngah ni memang tersisih la...sedih sungguh!nampak mak ngah ni  bila nak susu...bila gaduh...bila berak...bila sakit...selain dari tu memang langgar je...huhuhu...

kecederaan itu biasa...tengah lasak masing-masing...ada yang lebam pipi...ada yang pecah bibir...ada yang bertumbuk...ada yang cedera di tetttttt (duduk lagi tak diam) ini memang cemas...hahaha...huru hara 1 rumah...nasib tak serius...

dah lama tak menempel ngan anak-anak macam ni...sejak kawin menempel ngan pak ngah je la...anak-anak memang dah kurang layan...hahaha...nasib la nak...sesekali dapat lepak macam tu memang seronok giler la rasa....biar penat pon takpe...hehehe...

lelaki perangai macam perempuan

haaa....tak beragak tajuk aku kali ni...hahaha...baca betul-betul ye...bukan menyerupai....tapi perangai....

first time aku jumpa lelaki perangai macam tu...jenis menyibuk, suka bawak mulut, cakap belit-belit...giler perhatian....haduiii....lagi letih nak layan kot dari perempuan yang perangai camtu...

kebiasaan dalam hidup aku, lelaki-lelaki yang aku kenal takde yang macam tu...semua jenis tak ambik kisah punye...dengar citer kita macam angin lalu je...tapi yang ini...hati-hati la kalau nak bercerita...tau-tau dah sampai kat tempat lain...hmmm...paparazi sangat tau!

kadang-kadang macam kesian pon ade...tapi menyampah lagi banyak la dari kesian...hahaha...

tak lena tidur

tersedar di awal pagi...tengok jam, baru pukul 3 pagi...awal lagi...ingatkan dah pukul 5...bergolek-golek paksa diri untuk tidur balik...

tak boleh tidur!!!!aduhai....nanti dah pukul 5 baru la terkebil-kebil nak tidur...saje kan...

sekarang ni selalu sangat tersedar awal dari waktu sepatutnya...kemain segar lagi bijik mata ni haaaa....takde kelat-kelat langsung....

masa untuk susah hati....memikirkan masalah dah lama berlalu...sekarang kepala dah free...takkan tak lena tidur lagi...hmmm....ada gangguan ke?

Tuesday, 12 April 2016

bila boleh pencen

orang yang selalu melanggar peraturan, memang payah nak difahamkan bahawa dia perlu mengikut peraturan...mungkin kat tempat dia, dia berkuasa, so boleh la main taram je buat suka hati...tapi takkan kat tempat orang pon nak main taram jugak kot?agak-agak sikit eh!

lain tempat lain tatacaranya...jadi, sila hormat tatacara kat tempat orang tu...kalau taknak hormat, pergi duduk mereput kat tempat kau sorang-sorang...

dah di bagitahu apa nak kena buat, apa nak kena letak...ehhhhh.....langgar jugak...abes tu, kerja tak siap nak kecoh-kecoh kenapa?tak faham-faham lagi kenapa kerja tak boleh siap?heiii....

p/s: sehari dua ni memang post emo sesaje la...banyak sangat hal jadi kat opis ni...mana nak betulkan salah orang lagi...nak betulkan salah sendiri lagi...aduiii....bila la boleh pencen ni...

Friday, 8 April 2016

dah di booking

ada orang booking untuk jaga anak-anak sabtu ni....yeay!!!!tidaklah kesunyian kebosanan sendirian di rumah di hari minggu di kala encik suami sibuk tak habis-habis dengan kereta...pfttt...

pagi-pagi dah siap packing baju masuk beg...hehehehe...semangat...letak tepi pintu bilik... "sayang, nanti nak amek orang, bawak skali beg ni tau..." gitew pesanan aku pada encik suami...hahahaha...orang tu menengok dengan pandangan kosong...nak kena tinggal...kihkihkih....

disebabkan encik suami sangat alah dengan jammed, maka adalah elok dia menghantar aku terus ke destinasi sebaik balik kerja...kalau dah balik rumah...alamat tengah malam buta la baru dia nak hantar...huhuhu...

rindunye dengan keletah anak-anak...

perangai tempat kerja

aku rasa dalam dunia pekerjaan, kat mana-mana pon akan jumpa situasi yang sama macam kat bawah ni...

  • rajin buat kerja...terima je apa kerja yang bos bagi...tak pernah pending...siap on time...kadang-kadang awal lagi siapnye dari dateline...
  • lek-lek je buat kerja...tak kalut...bertenang je...tau-tau sampai masa kerja dah siap...
  • buat kerja saat akhir... (aku selalu buat ni) awal-awal dapat kerja, peram dulu...sampai masa, huru-hara baru nak buat...mula la kelam kabut, menggelupur...
  • tak peduli dengan kerja...buat janji siap aje...sempurna atau tak memang tak peduli la...kadang-kadang tak buat pon...sampai masa pass kat member suruh cover...
  • asyik tolak kerja...setiap kali dapat tugasan asyik cakap "ni bukan kerja saya..." hmmmm....dapat yang macam ni memang payah la...huhuhu...kalau semua bukan kerja kau, apa fungsi kau duduk opis sebenarnye?cissss....
  • memilih kerja... "aku taknak buat yang ni...aku nak buat yang tu je..." cantik muka kau!tapi ok la dari taknak buat langsung kan?
ada yang ok perangainya...ok la...Alhamdulillah...tak menyusahkan...tak menyakitkan hati...ye dak?tapi kalau dapat yang pelik-pelik perangainye...memang makan hati la kau...nak tegur beria sangat nanti boleh jadi gaduh...tegur sikit-sikit tak makan saman pulak...abes guane?

Tuesday, 5 April 2016

silent mode?!!

aku sedang menunggu perkhabaran gembira dari seorang teman...kemarin dia nak call aku pulak tengah bz layan batman vs superman ngan anak-anak...pastu bateri out pulok....hadui....jadi tak dapat la nak bergosip aritu...

semalam konon-konon dapat la sambung citer yang tertangguh kemarin tu tu...semangat giler kot... (gossip girl sangat)

tunggu punya tunggu punya tunggu...tepon tak berbunyi-bunyi pon...aku pon harap tepon bunyi je...takde pulak nak tengok keadaan phone tu...sampai tertidur menunggu... (gigih sangat)

tersedar pukul 12.30 baru menggelabah cari phone...what???4 missed call!!!!apehal aku boleh tak perasan ni...memang jarang-jarang sekali la aku tak alert dengan bunyi-bunyian ni....telinga aku sensitif kot...kenapa semalam boleh tak sensitif pulak...haish!

dan tiba-tiba terpandangkan icon silent mode kat belah atas tu...aiyark!!!what the...bile masa pulak aku silent phone aku ni...?sadis giler rase...terus membebel-bebel aku di tengah malam buta sampai tersedar orang sebelah...hahaha..siap dia boleh cakap "ala...x prasan la tu tersilent...x sengaje..." hmmm...macam ada yang menggodek tepon aku je semalam...huhuhu...

Saturday, 2 April 2016

rintangan hari ni

nak keluar rumah pergi ronda-ronda...yeay!!!

tapi...

bila kau dah masuk kereta, pintu rumah semua dah kunci, pintu pagar dah ternganga...

tiba-tiba...

masa tu la kereta tak boleh start, bateri kong...nasib ada bateri spare...huhuhu

masa tu la brake keta kau tak berfungsi (kes repair keta separuh jalan la ni...) baru nak cek balik...hmmmm...hampa hatiku...

sudahnye tukar keta lain...eh....masa tu la handle pintu tu nak patah pon....aduiiii....dah kenape???memang tak nak bagi keluar ke ape tu?

sorang muka dah serabut...aku pon double serabut tengok muka dia yang serabut tu...haishhh!

akhirnya keluar jugak la selepas menempuh pelbagai rintangan...dah keluar tu segala muka serabut dah hilang dah...hehehe...

notakaki: sejenis perangai kalau tak keluar rumah nanti datang sakit kepala...huhuhu...terpaksa la bagi keluar jugak...hahaha...

selamat tinggal si hitam

selasa lepas balik dari kerja encik suami cakap "balik siap-siap kita gerak g batu pahat antar keta..."

wohooo....sepantas itu kah?padahal baru pagi tu aku pergi JPJ untuk urusan tukar nama...petang dah nak hantar?phewwww!pantas sungguh...

kenapa kena hantar?jauh pulak tu...sampai ke batu pahat pulak tu ha...huhuhu...sebenarnya buyer tak berani nak bawak kereta tu jauh-jauh dari kl ni ha...yela...kereta baru ambik kot...belum cukup berkasih sayang lagi...baru nak bersuai kenal...kena break down tengah highway tu...tak ke haru...

aku ok je...ajak jalan kot...memang kaki tak jejak tanah la...hahaha...balik siap-siap terus gerak...2 bijik kereta...hohoho...(abes,kalau pegi sebijik je balik kl cane citer nanti?aku ni nak keje esoknye)

sampai sana, lepak makan jap pastu terus gerak balik la...haduiiii...ini yang syahdu ni....mula la bergundah gulana perasaannye...hukhukhuk...sedih siot!aku sayang si hitam tu...haishhh....encik suami siap pujuk "takpe la...putih kan ade...nanti kita cari lain yang 4 pintu pulak eh..."

hmmm....yela...simpan kat umah pon jd tukun je...aku redha...semoga dia berbahagia la dengan tuan baru...

mengiring si hitam di hari kejadian...hukhukhuk...

Friday, 1 April 2016

tambah cawangan

dalam hubungan suami isteri, bila cerita bab tambah cawangan, kaum wanita memang panassssss je telinganya...ye tak?hahaha...isu paling sensitif kot...kalau berani, sila cuba....

secara jujurnya, aku memang tak kisah kalau encik suami nak tambah cawangan baru...hahaha...#jangankecamsaya

tapi...perlu la memenuhi terma dan syarat yang ditetapkan...nak tambah tak?kalau nak, sila patuhi...kalau tak nak patuhi...lupakan aje le niat murni tu...

apa terma dan syaratnya?itu biar jadi rahsia aku je la...kang ada yang kata aku ngajor laki dia tambah cawangan pulak...mati aku...huhuhu...

tidaklah aku menyokong perbuatan itu...tapi kalau dah dia mampu...dan mahu...aku nak cakap ape?bergaduh baling periuk belanga kah?mintak hantar balik rumah mak ayah kah?merajuk lari rumah kah?hmmm....sendiri fikir la ape nak buat nanti....siap kau!hahaha....

kami laki bini memang suka topik ni...hahaha...rase bengong pon ade...rase nak bagi kaki pon ade bila melebih-lebih pulak tahap terujanye...jangan over sangat lah!

bergurau senda menceriakan kehidupan...ape salahnye...kalau betul terjadi, takdir dari Allah...terpulang pada kita la nak handle macam mana...pilihan masing-masing...

super bz

bila 1hb jatuh pada hari jumaat....dan minggu depan kau kena berkursus sampai 4 hari...dan boss kau akan mula cuti sebulan (tak beragak kau...sebulan terus!) mulai minggu depan...dan segala bil-bil datang pada 1hb...maka, huru haralah hidup kau seharian di opis...

bz yang amat hari ni kot....ini curi masa sekejap update blog...hahahaha...aku tak curi tulang hokeh...guna masa rehat...

di saat-saat genting macam ni la banyak benda tak dijangka yang datang...hari lain taknak pulak berlaku...hadui....sistem problem...email berduyun-duyun...nak pengesahan itu pengesahan ini...panggilan mesyuarat...panggilan kursus...alahaiiii....kursus aku tahun ni dah boleh cover 3 tahun punye kursus tau...pffftttt....

berharap masa bergerak lambat supaya boleh siapkan kerja dengan tenang...huhuhu....