Thursday, 24 March 2016

berakhir hubungan dengan si hitam

balik dari kursus, encik suami cakap dah iklankan si hitam kat mudah...what????seriously????hahahaha...terkejut la sangat kekdahnye....propa sangat!

hmmm...ape nak kata lagi?dah iklankan pun...malam nanti ada orang nak datang tengok...hukhukhuk....sedih tau...boleh tunjuk muka benyek je la kat encik suami...mintak simpati?memang tak dapat la weh!

dah lama si hitam tu duduk kat parking umah tak bergerak...mengeras berhujan berpanas tunggu masa mereput kot...sedih!hmmm...dah lama suruh encik suami repair...betulkan ekon je pon....haish...haram tak layan...sibuk layankan si putih dia...benci betul...putih, putih la...ni hitam...hitam tu aku punye kot....takkan nak suruh aku lenjan putih pulak...mane reti nak bawak...huhuhu...nyampah!

bila difikir-fikirkan balik, ada baiknya lepaskan aje si hitam tu...dari dia mengeras je kat parking umah ni...kalau ok pon, bukan aku bawak...pergi balik keje, encik suami yang hantar ambik...nak ke mana-mana, encik suami yang bawakkan...(dah tentu la dengan si putih dia tu)...kesian si hitam...takpe la...aku redha... :(

tengok la malam nanti macam mane...harap-harap dapat tuan yang lagi ok dari aku la hendaknye...



jaga kata-kata

membuat tuduhan memang senang...kau lempar je apa yang kau rasa...tapi ada kau fikir kesan tak?

kalau tuduhan tak berasas...lebih baik kau diam dari kau keluarkan kata-kata yang buat orang sakit hati

ada bukti?tunjuk...

takde bukti?pergi duduk diam-diam sana simpan apa yang kau rasa tu...


minggu paling sibuk

bulan Mac ni memang sangat bz...kursus...kursus...kursus lagi...aduhai...walaupun dah keluar kenyataan kewajipan berkursus 7 hari ditangguhkan...kursus aku tahun ni dah terlebih-lebih kot...penat seh!

masuk opis nanti menggelupur la nak siapkan kerja-kerja tertunggak...phew!

Saturday, 12 March 2016

kamera rosak

sebenarnya dah lama kamera aku ni rosak...tapi semalam tengah mencari-cari barang, tiba-tiba terjumpa balik kamera tu...haishhh...menggamit memori betul la...

aku sayang kamera tu...sebab tu dah rosak pon aku simpan lagi..maklum le...beli sendiri kan...kalau beli pakai duit orang lain takde la ralat sangat...hahahaha...lagipon, aku memang jenis beli barang-barang macam tu biar mahal takpe, asal puas hati pakai...tahan lama....memang jarang la aku tukar-tukar barang ni...handphone pon...zaman baru kenal encik suami dulu je asyik tukar-tukar...maklum le...baran...asal gaduh, lempor ke dinding...jahanam...huhuhu...

pass kamera pada encik suami suruh dia tengok-tengokkan...kot la boleh repair lagi ke...kan...?tapi kalau harga repair dah macam harga beli baru...baik beli baru je la...

makna hari cuti

makna hari cuti bagi encik suami aku adalah berehat-rehat memerap di rumah setelah seminggu bekerja
makna hari cuti bagi aku adalah keluar berjalan-jalan menghiburkan hati setelah seminggu bekerja

minggu ni anak-anak semua sibuk...ada yang ikut papa kursus sampai ke penang...ada yang ikut program olskool daddy...hmmm...angah kena memerap kat rumah la nampak gayanye...huhuhu...

ape nak buat?

Monday, 7 March 2016

bila email tak boleh buka....

hari ni jaga bilik DPP kat court...pagi-pagi sampai terus bukak email...sekali...tadaaaaa!ini yang keluar...huhuhu...


pukul 9.30 pagi DPP masuk bilik nak bukak email nak print keje dia...sekali email tak boleh bukak...hadoiiii...gempar sekejap...huru hara kau...simpan lagi kerja dalam email...kan dah...ayokkk....tak tau....jap lagi nak masuk court ada kes...

memang cara paling selamat nak simpan kerja masukkan je dalam email...encik suami aku pon ajar macam tu...sebab kalau simpan dalam thumb drive, kemungkinan kena virus tu tinggi...hilang ke...tercicir ke...tertinggal ke...kan?jadi kalau hal penting email je kat diri sendiri...

tapi...bila email problem...tak boleh bukak...kat mane kau duduk pon memang tak boleh bukak la jawabnye...aku call technician IT opis tanye pasal email...memang katanye hq ada buat maintenance pasal email tu dari hari sabtu lagi...jadi..memang tak boleh bukak...hmmm...nak cakap ape lagi?redha je la...kan...?

emmm...mungkin patut hantar pada 2,3 email yang berasingan...

hari bersama anak-anak

selagi belum beranak sendiri, menumpang kasih pada anak-anak buah je la dulu....dah lama tak berkumpul beramai-ramai dengan anak-anak...Rayyan, Rania, Airis, Raisya, Rizqin...hmmm...rindu giler kot...

dulu sebelum kawin, aktiviti hujung minggu memang bergilir-gilir bermalam kat rumah diorang...fuhhh...bahagia rasa bila anak-anak menempel manje-manje ngan angah...huhuhuhu...

sejak dah kawin ni...aktiviti hujung minggu tu terbatas la sikit...takkan nak tinggal encik suami sorang-sorang kat rumah pulak kan...weekend pulak tu...huhuhuhu...kalau pergi pon, sekejap je la...takde la sampai bermalam...

semalam adik aku ada buat makan-makan...ajak kawan-kawan ROTU dia masa belajar dulu...jadi awal-awal dah ajak aku tidur umah dia...weeee...aku memang suka la...boleh gomol-gomol anak buah...hohoho...
nasib baik encik suami bagi green light...fuhhh...

tengahari tu abang aku sampai...jadi cukup la 5 ketul tu berkumpul...memang kecoh la...mane yang nangisnye...mane yang berebut barangnye...mane yang nak susunye...mane yang tercekik kacangnye (ini paling cemas)...mane yang sakit giginye (dan dan tu la nak sakit gigi pon...adeiii) semua permasalahan atas bahu angah..mummy,daddy,mama,papa watlekwatpis je...tau dah angah rajin melayan...huhuhu...bab anak berak je aku buat tak tau...hahahaha...angin rajin tak sampai bab tu...

dah lama tak jumpe...macam-macam perangai baru yang keluar...abang Rayyan dah kuat sentap sekarang ni...jangan kata kena marah, kena tegur sikit pon dah majuk...mula la duduk kat hujung-hujung penjuru...haishhhh...perangai daddy sangat kata mummynye...

Raisya dah makin petah cakap...nangis-nangis datang kat angah cakap "saya sakit pipi..." sambil tunjuk dalam mulut dia...hahaha...gigi la sayang...kesian...

Rania pon dah pandai cakap...jumpe-jumpe je terus tanye... "angah, kawan angah mane?" itu memang tak boleh di ubah lagi tu...banyak kali dah cakap pak ngah...tetap jugak kawan angah dipanggilnye encik suami aku tu...boleh la nak...tanye kemain...kalau jumpe kawan angah tu...mengeras terus...ape hal ntah...

Rizqin....baru nak dapat mulut...nasib baik...hahaha...ini memang buat hal sendiri je...tapi kalau bab menjerit...bab nangis...memang champion la...jangan cuba-cuba ambik otoman dia ye...bergegar 1 blok tu ngan nangis dia...haduiii....

Airis si kecik paling bongsu...sebelum ada yang baru keluar bulan 7 nanti...dia la paling bongsu...jalan kedek-kedek...senyum je...hai la anak...

hari ni dah balik ke asal...rindunye la hai kat diorang...kalau nak jumpe lagi kena tunggu weekend ni pulak la...itupon kalau diorang takde program lain, boleh la menempel...kalau ada program, merenung pak ngah je la jawabnye...hahahaha...

Friday, 4 March 2016

Mesin Deposit Syiling CIMB

setiap hari, sebelum balik kerja aku akan pastikan beg duit aku bebas syiling....masuk tabung siap-siap...buat berat beg je...lagipon, kalau tak asingkan syiling tu memang tak menyimpan le...ada jugak simpan duit kertas tapi....paham-paham aje le...cepat bebenor kena sapu balik...hahahaha...

sebijik tabung aku tu kalau penuh boleh dapat dalam rm300 ++...lebih kurang la...

hari ni encik suami nak pergi masukkan kat mesin deposit syiling...otw balik kerja tadi singgah CIMB kat Brickfield...skali takde mesinnye...hahahaha...ketat terus muka...mane dia dapat info kata kat situ ada mesin aku pon tak tau la...adeiii...bawak balik buat tukun lagi la syiling tu...

kat bawah ni aku senaraikan lokasi yang ada mesin deposit syiling, bagi CIMB je...sebab aku memang guna CIMB...hehehehe...


Bangunan Tunku, Jln Tunku Ibrahim, Alor Setar - Kedah

Wisma Square Point, Jln Pengkalan Chepa, Kota Bahru - Kelantan

Jalan Mutiara Timur Satu, Taman Mutiara, Cheras - Kuala Lumpur

Menara Bumiputra-Commerce, Jalan Raja Laut - Kuala Lumpur

Wisma Koponas, Jalan Tun Sambanthan - Kuala Lumpur

Jalan Desa Jaya, Pekan Kepong, Kepong - Kuala Lumpur

The Boulevard Shop Office, Jalan 11/48A, Sentul Raya - Kuala Lumpur

Jalan Pandan Indah 4/34, Pandan Indah, Ampang Jaya - Kuala Lumpur

Taman Maluri, Cheras - Kuala Lumpur

Wisma Dewan Perniagaan Melayu, Jlnn Dato Bandar Tunggal, Seremban - Negeri Sembilan

Bangunan BCB 21 Jalan Bank, Kuantan - Pahang

Prangin Mall, Jalan Dr Lim Chwee Leong, Georgetown - Penang

Canning Estate, Ipoh Garden, Ipoh - Perak

2M11-A, Kompleks Kementerian Kewangan, No.5, Persiaran Perdana Precint 2 - Putrajaya

Wisma Pauson, Jalan Taming Kanan 1, Taman Taming Jaya, Balakong - Selangor

Jalan Sultan Abdul Samad, Banting - Selangor

Jalan SS6/14, Kelana Jaya - Selangor

Wisma Esther Robert, Lorong Batu Nilam 4B, Bandar Bukit Tinggi, Klang - Selangor

Wisma BU8, No 11, Lebuh Bandar Utama, Bandar Utama - Selangor

Jalan 52/2, Section 52, Petaling Jaya - Selangor

Jalan Kenari 1, Bandar Puchong Jaya, Puchong - Selangor

Jalan Bandar Rawang 2, Pusat Bandar Rawang, Rawang - Selangor

Departure Level, KLIA, Sepang - Selangor

Jalan Pinang B18/B, Seksyen 18, Shah Alam  - Selangor

Jalan Sultan Ismail, Kuala Terengganu - Terengganu

*sumber:CIMB 

Tips Manghadapi Cuaca Panas

Cuaca panas memberi tekanan fizikal kepada tubuh manusia. Kesan terhadap kesihatan boleh jadi dari tahap sederhana (mild) kepada yang boleh menyebabkan maut  contohnya akibat strok haba.

Semua orang berisiko menjadi mangsa cuaca panas. Walau bagaimanapun, terdapat kumpulan yang lebih berisiko:
  • Mereka yang terbabit dengan kegiatan aktiviti fizikal di luar seperti buruh, peladang, ahli sukan, tentera, polis dan lain-lain.
  • Orang dewasa (berumur 40 tahun ke atas mempunyai risiko 10 kali ganda berbanding dengan mereka yang lebih muda).
  • Kanak-kanak berumur 5 tahun ke bawah.
  • Penghidap penyakit sistem pernafasan.
  • Penghidap penyakit darah tinggi, jantung, kencing manis dan penyakit kelenjar tiroid.
Risiko bertambah jika mereka memakai pakaian yang tebal dan ketat yang menghalang haba keluar daripada  penyejatan/ pengeringan peluh.
Gejala cuaca panas melampau adalah :
  • Sakit kepala
  • Keletihan
  • Lemah tumpuan
  • Pening
  • Lemah otot–otot atau kekejangan
  • Mual dan muntah
Keadaan yang terlalu teruk boleh menyebabkan dehidrasi (kekeringan), kekeliruan dan tidak sedarkan diri (koma).

Cara  mencegah atau mengurangkan kesan terhadap kesihatan akibat cuaca panas melampau:

Anda Perlu :
  • Minum air kosong dengan banyak tanpa mengira tahap aktiviti fizikal yang anda lakukan. Jangan tunggu sehingga anda dahaga.
  • Minum minuman isotonik kerana ia boleh menggantikan garam dan mineral yang hilang semasa berpeluh.
  • Sejauh yang mana yang boleh, anda perlu berada di dalam rumah/bangunan
  • Hadkan aktiviti luar
  • Kerap berehat
  • Mandi atau gunakan kipas angin untuk menyejukkan tubuh badan anda
  • Pakai pakaian yang ringan, berwarna-terang dan longgar.
  • Pakai topi atau payung yang besar
 Elakkan:
  • Minum minuman yang mengandungi kafein, alkohol, atau kandungan gula yang tinggi.
  • Membiarkan seseorang di dalam kereta yang tertutup.
  • Bersenam dalam cuaca panas
 Jika anda  mempunyai tanda-tanda masalah berkaitan dengan suhu panas,  ingat tip-tip di bawah;
  • Keluar dari kawasan yang panas
  • Tanggalkan pakaian yang ketat
  • Letakkan kain yang basah dan sejuk pada badan
  • Gunakan kipas untuk sejukkan badan
  • Minum air setiap 15 minit
  • Dapatkan bantuan jika keadaan tidak dapat dikawal 

*sumber:Kementerian Kesihatan Malaysia