Monday, 18 January 2016

bila duit dah masuk

dua minggu pertama umpama berbulan madu masing-masing kat opis....
ye la...duit tak masuk lagi...nak buat ape?
bil...invois...sampai pon sangkut nak bayar...
duduk saje je la...sambil kemas-kemas ape yang patut...

jumaat duit dah masuk!!!adeiii....
siap memikir keje untuk ari isnin
mati la nakkkk!!!!

hari ni...
arghhhhh!!!!baru je sampai...belum sempat duduk lagi..
stress di awal pagi...
"ram...bla..bla...bla...bla........."
"ok..." "yela...." "hmmm...." "baik...."
abes?nak cakap ape lagi?
dua minggu honeymoon...takkan tak cukup lagi...
buat la keje

dah start buat keje terus hilang rasa lapar
padahal otw g opis tadi kemain lapar lagi...
siap tapau nasi goreng ngan karipap sardin
nafsu taknak kalah...
sudahnye tersadai semua sampai ke petang...
huhuhuuhu....

dua hari lagi...
harap-harap selesai keje penting sebelum cuti...
supaya takde gangguan masa tengah cuti nanti...

sekian laporan...

:~ arini masak rendang daging...tapi sebab overdos pedas, malas nak share...benda tak jadi tak seharusnya dikongsi...

Wednesday, 13 January 2016

daging goreng kunyit hantam sajelah!

emmmm....tajuk tak hengat ko!hahaha...rasa tak tentu lagi...jangan terpedaya ye...

sampai rumah tak tunggu lama dah...(kalau tunggu...nanti penyakit malas datang) terus ke dapur...masak nasi...jenguk-jenguk peti sejuk nengok ape yang ade...emmm...kire boleh je la..nak abeskan saki baki sayur yang ada...simpan lama nanti benyek pulak...encik suami sejenis yang tak makan sayur...rugi aihhh...

keluarkan daging...cuci-cuci...perap garam kunyit...nasib weekend aritu dah siap potong-potong  pastu packing siap-siap ikut sesedap rasa untuk sekali makan berdua...dapat la 4 pack...1 pack tu dah potong dadu konon nak masak rendang...(ntah bile jadi tak tau le...)

secara jujurnye, aku tak reti masak....hahaha...google la sana sikit..sini sikit...baca-baca je...tak ikut pon...hihihi..hadam ikut selera sendiri..

panaskan kuali, goreng daging...agak2 dah garing campak semua sayur yang ada...(carrot, putik jagung, kobis bunge) hmmm...tunggu je la sampai sayur tu layu...siap...

eh..eh...over pulak cili aku dalam pinggan tu..

takde la payah pon...jadi tak jadi tu bergantung pada rajin atau malas kita ke dapur je...kalau malas memang ape pon tak jadi la...sementara belum bertambah ahli keluarga ni...kadang-kadang layan jugak malas tu...hehehe..

kehilangan yang menguntungkan

sejenis perangai
bila ada tempat rujukan, tempat bergantung, kita akan rasa selesa
kenapa?
sebab kita tak perlu terlalu berusaha untuk dapatkan sesuatu
ada masalah? tanye je...ape susah...orang tu lebih tahu dari kita...
tak perlu pening-pening

tapi...

sampai masa orang tu pergi...tinggalkan kita
apa jadi pada kita?
masalah datang, macam mana nak selesaikan?
hohohohoho...menggelupur la kau cari jalan penyelesaian

takpe...itu namanye proses pembelajaran...sampai bila kita nak bergantung harap dengan orang kan?dah sampai masa kita kena berdikari...usaha sendiri..pengalaman tu kan cikgu terbaik untuk kita...baru nampak...baru faham...betul tak?

lepas ni siap la...
kau pulak jadi tempat orang bergantung,,,hahahaha


panas bak ang!

dah lama tak hujan...kalau ada pon sekejap-sekejap je...itu pon alahai....ciput benor....

setiap hari merungut kat encik suami tentang rasa panas...maklum le...umah aku 2 tingkat...kat atas tu bilik je...kalau balik keje masuk bilik.....aduhaiiiiii....macam masuk sauna ko!bahang tak hengat punye...kena pulak kedudukan bilik mengadap matahari turun...perghhhh....menangis!panas membawak ke malam pulak tu....ko rase?

agak dah letih dengar aku merungut...hari minggu aritu dia cari orang yang boleh datang pasang ekon...ekon dah ade...cuma nak pasang je...(mane aku tak bising...benda dah ada...cuma nak pasang je kot...hmmmm....) survey punye survey...akhirnya berjumpa yang dicari...

mula-mula janji petang semalam...tapi hari isnin aritu orang tu call cakap tak jadi...postpone ke pagi ni...harap-harap dia datang la pagi ni...nanti balik dah boleh menikmati ekon...muahahahaha....

:~ kalau nagadu kat ayah mesti kena bahasa ngan dia...huhuhuhu...tak bersyukur!

Thursday, 7 January 2016

"tak tau" sampai ke sudah...

ada benda, kita boleh bantai jawab "tak tau" aje...
tapi...
dalam banyak benda yang melibatkan rutin harian...adalah tak patut untuk kau bantai jawab "tak tau"

kerja tu tanggungjawab
datang kerja duduk saje goyang kaki dari pagi sampai petang
nak jadi ape?

masuk meeting, boss tanye soalan kau jawab "tak tau"
tak memasal kena halau keluar meeting
padan muka

Monday, 4 January 2016

"skandal je boleh?"

hari sabtu ada dapat sms dari no yang tak dikenali...tanye dah makan ke belum...aku buat bodoh je la...nombor tak kenal memang tak layan lerrrr....sorry....lepas tu dapat lagi sekali tanye nape tak reply msg dia tu...haishhhh....semak!

balik keje petang tu...(oh, lupa nak bagitau...aku keje jumaat sampai ahad....ot...hmmmm....hilang nikmat cuti) report kat encik suami...mane tau kot² dia yang msg aku...(hahahaha...mane la tau kan...kalau² tiba² ada beli nombor baru pulak...) terus pandang aku pelik pastu tanye "tak reply ke?" ehhh...hello....aku tak buat keje merapu eh...ada prasangka buruk kat aku la tu...cet...tau la aku ni nakal zaman bujang² dulu...sekarang tidak lagi... terus aku bagi "emmm...kalau bujang nak jugak reply....ni dah kawin...kalau reply pon dapat ape...? hahahaa...

semalam whatsapp pulak...layan la sikit...nak tau jugak sape yang mengganggu aku ni...haish...selepas sesi soal jawab bagai...dan dah dapat tau dari mana dia dapat nombor aku tu...

aku: nak buat ape ambik nombor saya?
dia: saja nak simpan...tak boleh ke?
aku: tak perlu kot...nanti suami saya marah...
dia: dah kawen ke? baru nak ngorat...
aku: haah...kawen dah..

lama dia senyap lepas tu...tiba² ada muncul balik...

dia: kita skandal je boleh? (kau nak mati kena pijak ngan laki aku ke?)
aku: tak nak
dia: nape tak nak?
aku: dosa...x baik....saya dah ada suami yang sayang saya...jaga saya baik²
dia: ok...saya delete la nombor awak ni
aku: ok...tq...

suke hati kau je nak ajak bini org berskandal kan...?adei...aku ni, pegi keje...balik keje...laki yang antar...nak g jalan pon...laki yang bawak....ko nak skandal ngan aku, ape yang ko dapat?takat msg je...emmmm....tak lame mane pon...nanti laki aku tau jugak... (encik suami aku ni...kalau aku ada buat salah ke...tipu ke...dia boleh cium tau...ada bela hantu kot...huhuhu...)

shhhhh...jangan bagitau encik suami aku tau...aku malas nak bising²...bukan ape...nanti orang tu takde pape...aku yang bernanah telinga menadah marah dia...pffffttttt...

sejak² berlaki ni...perangai ada la mendengar kata sikit...yela..dah kawen...takleh melawan...kikiki...dulu belum kawen aku lawan la jugak...ape yang dia tak bagi itu la yang aku galak nak buat...hahahaha...kalau tak gaduh tu tak lengkap hidup rasenye...saje kan.....