Friday, 23 December 2016

aku dan makcik rina

dua minggu lepas balik kampung melepaskan segala keinginan di hati dengan makcik rina...

siapa makcik rina?

makcik rina tu mak kawan aku...memang kalau aku balik kampung aku akan datang lepak sembang-sembang kat umah dia...kalau dia tau aku balik, tapi tak pegi umah dia...bising dibuatnye...membebel-bebel...hahahaha...

aritu balik aku ada request nak makan temosa kat makcik rina...kat KL ni tak jumpa temosa tu...agak kalau sebut pon orang tak tau kot...huhuhu...temosa tu karipap inti isi ikan...sedap...gigih dia ngan kawan aku ni membuat...hehehe...aku dok menengok je....boleh gitu?emmm....kira boleh je la sebab makcik rina tak marah pon aku duduk saje...hahahaha...

esoknye, kitorang keluar pegi cari kain langsir...alang-alang makcik rina nak jahit langsir rumah dia, aku tumpang mengendeng mintak jahitkan langsir rumah ayah skali...hahahaha...dalam bising-bising dia tu, buat jugak...mana sanggup menolak permintaan ibu mengandung ni kan....(ambik kesempatan sangat kan...) dah dapat green light nak tolong jahit tu, aku ape lagi..sama naik la pilih kain langsir ngan dia...kikiki...

balik dari beli kain langsir pegi pusing pasar malam pulak...nampak siput sedut...emmm...ini bukan permintaan aku okey...sebab aku tak makan siput sedut...ini encik suami punye permintaan...siap tanye boleh ke makcik rina masakkan siput sedut untuk dia...melampau sangat mencaras aku tau!makcik rina pon layankan aje...jadi beli siap-siap siput sedut dua bungkus...bagi makcik rina...esok kami datang makan je...haduiiii....perangai kan...

hari makan siput sedut...yeay!!! (tolong yeay untuk encik suami...hahahaha....) gigih la mamat tu tak makan sarapan...heeee....beria sangat!tengahari pegi rumah makcik rina, siput dah siap...aku tolong sikit-sikit aje la mana yang belum siap tu...melampau sangat datang duduk makan je...bajet ko pegi kedai makan?hohohoho...lepas makan tersandar...perghhhh...

disebabkan haritu dah nak balik kl...makcik rina siap pesan lagi...lain kali kalau nak makan bagitau je...hahahaha...hadui la...sekali sekala boleh la makcik rina oii...kalau asal balik asek pegi rumah orang je...mau kena bambu ngan ayah aku pulak nanti...huhuhuhu...

sesekali menumpang kasih dengan mak orang ape la salahnye...makcik rina memang sempoi...kawan-kawan anak dia semua memang suka datang rumah dia...

:.. esok ada buat bbq kat rumah makcik melah...siapa pulak makcik melah tu? adik beradik makcik rina jugak...hahaha...adik aku siap tanya... "ko kenal semua adik beradik makcik rina ke?" yeeee....aku kenal dan boleh masuk dengan semua adik beradik makcik rina okey...hahaha...mesra alam sangat...tapi tak tau lagi la boleh join bbq tu ke tidak...kalau jadi nanti aku update ok... :)


baby buat gempar!

sekarang ni tiap-tiap malam baby bergerak-gerak dalam perut nih...hehehe...pukul 3, 4 pagi mesti tersedar sebab ada orang joget-joget dalam perut...kikiki....

tapi malam tadi...eh...start petang semalam kot...dah tak rasa ada budak joget-joget...pffftttt...risau siot!tengah malam pon masih takde pergerakan...nangis-nangis bagitau encik suami...huhuhu...encik suami cakap dia tido kot...masalahnye sebelum ni tiap-tiap malam waktu tu memang dia bergerak...takkan tukar jadual pulak...huhuhu...encik suami ajak pegi klinik sebab tengok muka aku dah benyek macam cekodok basi...hahahah...tapi aku hold dulu la...kot-kot betul baby tukar jadual, buat malu je kena sound ngan doktor nanti...huhuhu...

pagi tadi pukul 3,4 pagi masih takde gangguan...

bangun tido pon masih takde apa-apa...aduhai....bergelodak jiwa dibuatnye...dah kenapa tak gerak-gerak ni?marah aku minum kopi ke semalam?hmmm....encik suami tanya nak pegi klinik ke tak...aku cakap biar la dulu...nak pegi keje...kalau arini masih tak gerak jugak nanti petang baru pegi klinik...

akhirnya....dah pukul 10 lebih baru dia bergerak....huhuhuhu...bahagianya la rasa...terbang segala rasa risau...susah hati...berserabut bagai...Alhamdulillah...hai la anak...belum keluar dah pandai buat gempar...dah keluar nanti tak tau apa lagi dia nak buat...

Wednesday, 21 December 2016

belah kelapa

dah dua hari buah kelapa muda tu bergolek kat dapur
konon beli untuk ibu mengandung
tapi sebab sibuk bebenor
tak sempat nak membelah
cettt

takkan nak suruh ibu mengandung ni belah kelapa pulak
reti pulak aku ni kan
boleh la nak belah
tapi suasana tak feel langsung
dulu-dulu aku belah kelapa bawah pokok kelapa
pegi lantak la nak bocor ke berterabur ke ape ke
ini nak suruh aku belah dalam rumah
memang tak le...
rela aku tunggu
huhuhu

esok kalau tak dibelahkan jugak kelapa tu
siap!
aku ngadu kat baby
hohoho

Tuesday, 20 December 2016

GDex...berapa lama tempoh penghantaran?

aku tak biasa beli barang guna pos...ada la 2,3 kali je kot...guna pos laju...beli novel ngan cd...hehehe...selain dari tu memang tak pernah la...aku bukan kaki shopping online pon...

tapi masa cuti Maulidur Rasul aritu aku ada la beli barang kat kampung...kebetulan la pulak barang tu memang tak boleh siap on the spot...jadi kedai tu cakap bila barang siap diorang akan pos pada aku....dan disebabkan aku pon tak sempat nak balik lagi dalam masa terdekat ni, jadi aku rasa ok la kot kalau diorang pos...

hari jumaat barang siap...dan kedai ada whatsapp aku bagitau barang dah pos guna perkhidmatan GDex dan bagi tracking number...aku pon ok je la....dan aku bajet dalam hari isnin petang sampai la barang tu kat tangan aku kot...

isnin barang tak sampai...

selasa pon barang tak sampai lagi...

aku cek tracking number yang kedai bagi...hari sabtu barang dah sampai kat KL...musykil juge aku nih...arini dah selasa kot..awat tak sampai lagi?padahal dah dalam kawasan sama...bukan kat kampung lagi pon...adeiiii...cane nak buat nih?

elok pulak balik keje petang tadi kedai whatsapp aku lagi tanya barang dah sampai ke belum...aku bagitau la belum dan hantarkan skali gambar aku cek tracking number tu...kedai cakap nanti esok diorang akan follow up dengan GDex...aku pon ok je...aku pon cakap kalau esok tengahari tak sampai jugak aku pon akan follow up ngan GDex tu....

harap-harapnye esok muncul la barang aku tu...huhuhu...tapi aku memang puas hati la ngan service kedai tu...masa datang aritu pon layanan memang ok sangat la....lepas tu dah pos barang pon siap follow up lagi barang dah sampai ke belum...ayat pon manis-manis je...sejuk ati aku walaupon barang tak sampai lagi...heheheh...

ada sape-sape tau berapa hari sebenarnya tempoh penghantaran untuk service GDex ni?

dah 5 bulan...

usia kandungan dan 5 bulan lebih...Alhamdulillah segalanya berjalan dengan lancar...baby sihat...mak baby pon sihat...harap-harap berterusanlah begini sehingga selesai...InsyaAllah...

masa kandungan 4 bulan, nurse ada tanya... "ada rasa baby gerak tak?" aku memang takde rasa apa la...sama ada baby memang belum gerak ataupon aku yang tak perasan...kikiki....first time kot...mane la aku tau...

bila dah masuk 5 bulan ni...baru la aku rasa ada pergerakan...wahhhhhh!!!!seronoknye kemain lagi...menyengih sorang-sorang...hahaha...rasa macam bengong pon ada...bila letak tangan kat perut nanti akan rasa ada yang mencuit-cuit perut...heheheh...comel je rasenye...selalunya kalau malam la...masa tengah takde buat ape sebelum tido tu...aku pegang la perut tu...siang-siang tak sempat nak melayan perut..hahaha...

jantina dah pon dikenalpasti...apa?jeng...jeng...jeng...rahsia la dulu...heeee...nama masih belum difikirkan lagi...belum bincang pon lagi...awal lagi kot...tapi aku dah pesan paada encik suami jangan nak letak nama panjang-panjang...biar 1 nama je asalkan ada maksud yang manis-manis...jangan nak membelitkan lidah aku nak menyebut panjang-panjang nanti...huhuhu...

persediaan lain...masih belum buat apa-apa...aku rasa masih terlalu awal nak beli barang-barang keperluan baby ataupon keperluan berpantang nanti...takpe la....yang pentingnya persediaan mental aku ni...kuat ke tidak?

semoga dipermudahkan segala urusan sehingga ke penghujungnya...

Tuesday, 29 November 2016

bila penutupan akaun?

bagi kakitangan kerajaan,
menjenguk je bulan 12, semua berdebar-debar...terutamanya yang uruskan hal-hal kewangan la kan...
seram siot!
tak sabar nak tunggu taklimat penutupan akaun...
tak sabar nak berkejar-kejaran dengan pegawai n staff nak suruh hantar claim cepat-cepat...
tak sabar nak kejar para pembekal nak suruh hantar bil cepat-cepat...
masa ni la nak bergaduh...nak menjawab ketidakpuasan hati bagai...
ala...
selalu pon ada je yang tak puas hati...
tapi bila hujung tahun ni...tak puas hatinya lebih sikit dari biasa...
ngeh ngeh ngeh....

masa ni la cuti kau kena beku....
BEKU ok....
kalau ada anak sekolah, harapan la nak pergi bercuti dengan senang hati...
dalam mimpi je la...

kalau nasib baik, dapat la hujung-hujung tanduk bulan 12 tu...huhuhu
lepas tutup akaundan selesai segala urusan...
selagi belum selesai.....berhuhu je la korang...

lambat pulak panggil taklimat tutup akaun tahun ni...

Monday, 28 November 2016

rezeki anak

alhamdulillah...
sejak berbadan dua ni...rezeki encik suami mencurah-curah masuk...
betul kata orang...anak tu pembawa rezeki...

tapi.....

heheheh...bukan la tak mensyukuri rezeki yang datang tu..
cuma ada sikit stress di situ..
bila encik suami terlalu sibuk dengan keje,,,dan aku rasa terabai...
hahaha...terabai la sangat!
makan pakai semua cukup kot...

bukan terabai la...
aku tau, dia pon nak luang masa ngan aku..
cuma masa je yang tak mengizinkan...
aku pon, takkan la nak buat muka tak reti bahasa pulak kan...?
redha je la...

jadi hujung minggu sekarang ni masa untuk merantau ke rumah anak-anak yang lain...
kalau semua sibuk...duduk aje la memerap kat rumah...
huhuhu...

Tuesday, 22 November 2016

penolakan yang beradab

kadang-kadang ada orang datang kat kita...
tak kisah la siapa pon...
adik beradik ke...kawan-kawan ke...sedara mara ke...
datang untuk mintak tolong...

kadang-kadang yang datang tu...
mencuba nasib je...
datang bertanya...
tak letak harapan tinggi pon...
kalau dapat pertolongan, itu rezeki...
kalau tak dapat pertolongan, takpe la...
dia pon faham...bukan semua orang lapang...

kadang-kadang...
kita yang didatangi ni...
kalau tak mampu nak menolong...
tolak la dengan cara dan kata-kata yang baik...
jangan di hina di caci orang tu...
jangan di marah-marah orang tu...
kita sendiri pon belum tentu nasib kita..
jangan sampai satu hari nanti..
masa kita sempit,
orang yang dihina,di marah tu yang kita cari...
tak malu ke?

Friday, 28 October 2016

kau fikir la sendiri!

bila bekerja melibatkan memberi khidmat kepada orang ramai...(walaupon kerja aku tak melibatkan orang awam...tapi masih melibatkan orang-orang dalam pejabat okeh...) kita harus tahu di mana keutamaan kita....

walaupon satu unit ada 3 orang...kan kerja-kerja tu dah diagih-agihkan...kau buat apa...aku buat apa...itu pon untuk meringankan beban antara kita jugak...takde la semua benda kau nak hadap sendiri...kan...?

tapi....bila ada ahli dalam unit yang buat perangai...buat tak kisah dengan tanggungjawab yang patut dia buat...ambil sambil lewa setiap tugasan yang diterima...dengan harapan kawan-kawan ada untuk cover kerja kau....hmmm...memang bahagia la hidup kau...

bila kau datang kerja hanya untuk punch in dan punch out....lepas tu tak tau mana kau pergi...kau tak fikir ke apa kawan-kawan kau rasa?nak kena cover kerja-kerja kau yang mendatang...ok la lagi...nak cover kerja-kerja kau yang tertunggak yang tak tau hujung pangkal cerita...hmmm....memang mintak kena sumpah la jawabnye...

kau tak rasa makan gaji buta ke?
tak rasa gaji kau tu tak berkat?

marah?
aku tak marah la...
cuma meluat!
berkat tak berkat....buta tak buta...kau fikir la sendiri...
pffffttttt!!!!!!!!!!!

Thursday, 20 October 2016

takpe ke kalau tak makan ubat tu?

semalam baru nak bukak buku merah ktenye...abes akak nurse ngan doktor tanye "ngape lambat?" maka aku cuma mampu sengih kerang je la...sambil jawab "tak sempat...sibuk keje..." nasib baik tak kena marah ko...kalau tak memang benyek la muka aku macam pisang terlebih masak...kandungan dah masuk 3 bulan lebih....

kena cek darah dulu...hmmm...ini part paling tak suka bila ada yang nak menyedut darah aku...walaupun sikit je...sakit tau!nak nangis malu...kahkahkah...dasar penakut jarum...hiv,ok...hb,ok...

tak cukup dengan darah yang setitik tu...nak sedut lagi 3 tabung....haaaaaaa....kali ni bukan sikit...3 tabung okeh!tengok muka aku dah terkulat-kulat tengok tabung ngan jarum yang dia nak guna tu, nurse sedut darah tu siap cakap "nak ambik darah banyak ni...3 tabung...kalau takut, jangan tengok ye..." hmmmm....harus la aku tak tengok kakak....

kena interview macam-macam...kena scan...alahai....nampak la bentuk baby yang secoet tu...omey-omey angat lah...doktor tunjuk jantung baby, aku iyekan aje la walaupon tak nampak...hahaha...kang cakap tak nampak kena marah pulok...kikiki...mungkin boleh nampak tapi nak kena telek bersungguh la kot...

sebelum balik dapat ubat...asid folic...ngan ape benda lagi ntah...aku bawak balik dan tengok je....takpe ke kalau tak makan ubat-ubat tu?

Friday, 14 October 2016

angin dan kencing kotor

semalam mc
gara-gara sakit perut

rupa-rupanya sebab angin dan kencing kotor...
hadui...

makan memang tak lalu, jadi masalah angin memang akan datang la...
doktor siap tanya "u tak makan ke?"
aku makan la...cuma tak banyak je...dah tak lalu macam mana nak makan?huhuhu

minum air pon memang masalah sikit aku ni...
air masak tak tertelan
nak air mineral aje...wah!!!tak beragak ko!
tapi memang dari dulu kala pon aku ni memang kurang minum air...
memang padan dapat kencing kotor tu...

setambun ubat doktor bagi
mana yang kena telan, mana yang kena minum..
haishhhh...
telan ok lagi walaupon muka macam ayam berak kapur
tapi yang minum tu....masyaAllah x sedapnye!!!!
menangis dibuatnye...

pesan doktor:
ubat habiskan, lagi seminggu datang cek semula
kena makan walaupon tak lalu sebab sekarang makan untuk 2 orang
makanan pedas elakkan
makanan berangin elakkan
minum susu untuk ibu mengandung.... (hoyeah!!!minum sangat!)
minum air kena banyak
asam kurangkan
banyakkan makan buah
elakkan limau, anggur, buah-buah yang masam (dia x tau aku baru lepas borong anggur ngan limau sehari sebelum tu)

demi menjamin kesejahteraan ibu dan anak (chewah!) kuturutkan jua pesanan itu...walaupon ada jugak yang aku langgar...kikiki...mengelat sikit-sikit takpe kot...kan?

tunggu la selasa nanti, sebelum di refer ke klinik / spital untuk buat buku pink

Tuesday, 27 September 2016

persediaan pertama

sejak tau diri ini berbadan dua...aku takde la planning macam-macam pon...awal lagi kan...encik suami pon ada pesan jangan nak excited sangat...buat biasa-biasa je...ok...baiklah...

esok dan lusa ada kursus...

aku kalau pegi opis pakai selipar je...tapi idok le selipar jepun tu...selipar tahap cantik la sikit...standard bawak jalan-jalan punye la...kalau ada kursus atau meeting luar atau keluar opis...memang aku pakai heels la..yang 3,4 inci punye tu...bajet ramping kan...hahaha...

jadi...sempena kursus esok dan lusa ni...aku dah mintak encik suami belikan sandal yang cantik untuk gantikan heels aku...bukan tak boleh pakai heels pon...boleh je...tapi takut pulak...mane la tau...kot-kot terpeleot kang...jadi citer lain pulak...haishhhh!!!mintak dijauhkan la...

jadi sabtu lepas dah pergi shopping kasut baru...yeay!!!jadi mulai sekarang dah boleh acah-acah macam mak-mak la gitu....hahaha...melampau sangat kan?

penantian selepas setahun enam bulan

tiga hari selepas raya Aidiladha, aku buat pregnancy test...hahaha...saja je buat...tak mengharap apa-apa pon walaupon period dah lambat dua bulan...sebab tahun lepas pon pernah jadi period tak datang dua bulan, bila test takde ape pon...hohoho...kuciwa dia jangan cakap la...huhuhuhu...

malam tu aku buat test time encik suami tengah tidur...ehh...tak payah tunggu lama pon, dah keluar dua line walaupon samar-samar...tahun lepas tunggu tak keluar-keluar line tu...hadoiii...aku dah la tak tau bape lame nak kena tunggu untuk line tu bertukar jadi dua line...jenuh bertapa dalam toilet...tapi malam tu macam terus keluar je line dia...ishhh...betul ke tak tu?

keluar toilet terus kejut encik suami dan tunjuk keputusan tu..."hmmm...macam ada...tunggu la lagi dua minggu test balik..."ehhhhh!!!!laki aku ni la kan....macam mintak kena cepuk pon ade...walaupon tak pastii, tunjuk la sikit rasa seronok ke..teruja ke...aduhaiii...tak menyokong langsung!mak redha je la bila encik suami sambung tido...berhuhu la aku sendirian....

jumaat lepas aku cakap kat encik suami nak test lagi sekali...nasib dia ok jer...hehehehe...balik umah malam tu terus test..line yang keluar lebih terang dari sebelum ni..hahahaha...confirm la tu ada...tunjuk kat encik suami, dia pon cakap confirm...nasib baik muka ada teruja...kalau tak, aku jotos kepala dia...ngeh ngeh ngeh...

Alhamdulillah dengan rezeki yang diterima ni...walaupon lama menunggu...akhirnya berhasil jugak...walaupon sebelum ni kena ulang appointment kat hospital sampai rasa malas dan akhirnya aku skip je appointment tu...

jadi sekarang tunggu masa nak pegi klinik je la...ntah bila nak pegi pon tak tau la...dia punye malas tak payah cakap la...hmmm...

Thursday, 25 August 2016

hari bergaji

hoyeah!!!hari ni muka masing-masing ada banyak senyum lah...apa pasai?haishhhh....pasaipa lagi...kaching!kaching!gaji sudah masuk laaa...yeay!!!alhamdulillah...

cita-cita utama aku di hari gaji adalah....membeli barang dapur...hahaha....macam hari tak gaji tak beli barang dapur je gaye ko kan?

bukan gitu...semangat dan feeling tu lain macam sikit...hahaha...mengada sungguh...sebab boleh beli benda merapu barang seketul dua...kikiki...

konon-konon balik keja nak pi shopping...skali dari jauh kulihat kilat menyambar...hmmm...tak perlu tanya orang sebelah, sendiri mau paham la....balik!no shopping!tunda!!!tunda!!!

keta kami takdak ekon...kang masing2 balik berjeruk...jadi sebelum kami jadi jeruk bersama keta skali...balik je la dulu...esok la pulak kita shopping ye...

:. sampai skarang ujan tak turun lagi
:. encik suami dah selamat tidur sebab dari semalam belum tidur...

Friday, 5 August 2016

sejarah atau kenangan?

orang selalu sebut
"perkara lepas jangan dikenang"
tapi...
part mana yang jangan dikenang tu?
selalunya yang sedih-sedih je la yang tak payah nak kenang kot....
yang membahagiakan kalau tak kenang rugi lerrrr

ada kawan cakap perkara lepas tu sejarah
tapi aku rasa perkara lepas tu kenangan

korang rasa sejarah ke kenangan?

Thursday, 4 August 2016

kenapa tak boleh panggil abang?

selepas hampir setahun setengah
aku masih tak boleh nak panggil encik suami dengan panggilan 'abang'
kahkahkah...lawak pulak rasa...
bukan tak hormat...tapi memang tak boleh...huhuhuhu..

tak tau kenapa
sejak kenal dia memang tak boleh nak panggil 'abang'
biar dia suruh pon...haishhh...memang tak la...

boipren sebelum ni boleh je aku panggil abang
tapi dengan dia ni tak tau la kenapa tak boleh
bukan tak cuba
haduiii...ape masalah aku ni ek?

bila kenang-kenang balik
rasa kesian pon ada...rasa kelakar pon ada jugak...
tergeliat lidah aku weh!

tunggu je la bila boleh jadi kenyataan...
kikiki....



Wednesday, 3 August 2016

kembali ke zaman gelap

bila kau datang dari zaman gelap, berubah untuk jadi lebih baik, berusaha untuk menjauhi anasir-anasir yang boleh bawak kau balik ke arah kegelapan...kau perlukan sokongan...tapi...

kenapa orang tak sokong kau?
tak bantu kau?
biarkan kau mencari arah sendiri?
kenapa?

kenapa orang jahat selamanya di label sebagai jahat?
walaupun orang tu dah berubah...
kenapa?

takde orang yang nak buat kawan dengan kau yang dulunya jahat ...kenapa?takut kau pengaruh diorang jadi jahat macam kau dulu-dulu ke?

pandangan orang dan penerimaan orang sekeliling buat kau payah nak berubah...tak yakin...tak berani...

lalu,

teruslah kau berpatah balik ke arah kegelapan lampau...dimana kau diterima dan sentiasa ada yang menyokong

sumber:google

melayan youtube

sepanjang hari melayan youtube
goyang-goyang kepala
goyang-goyang badan sikit
perghhhh!!!berpinor bijik mata

takde keje?
eh...sorry sikit
giler ape takde keje
tengah buat keje la ni
jaga bilik tak berpenghuni
(untung nasib dapat la dengar bunyian pelik)
keje la tu
saya yang menurut perintah

Saturday, 23 July 2016

rindu periuk kuali

sejak balik raya aritu, masih belum berkesempatan nak memasak...barang-barang dapur pon tak sempat lagi nak beli...haish...

rindu nak dengar bunyi periuk kuali berdenting kena ketuk ngan sudip...hahaha...propa sangat!

:. tunggu encik suami tapau makan...kikiki...

Friday, 22 July 2016

tangan playar, spanar

asal balik kampung, ada je tumbuhan yang encik suami nak angkut bawak balik...macam la rumah aku tu ada tanah...ada la sikit...kurang dari sekangkang kera...

~ kunyit
~ serai
~ pandan
~ tebu
~ betik
~ cili

dalam banyak-banyak yang bawak balik tu...cuma serai je yang tumbuh dengan cemerlang...sebab x payah jaga kan...cucuk kat tanah je tinggal...tau la dia jaga diri sendiri...hohoho

tebu...boleh la...tapi kenapa tak menggemuk macam kat umah ayah?tak manis pulak tu...huhuhuhu...gagal!dah selamat buang pon...geram je menahan perasaan bila balik umah ayah tengok tebu dia...

kunyit tak tau apa status...hahaha...kejap macam dah mati...kejap kang ada pulak keluar daun...tapi tak besar la...halus je...jadi aku biar je la dia duduk kat situ

pandan masuk dalam kategori 'boleh la'...hahaha...hidup...membiak...tapi tak besar...daun halus-halus je...tak besar macam daun pandan yang jual kat NSK tu...gabak-gabak daunnye...aku punye ni comel-comel je...kikiki...boleh la buat ada-ada...

bawak balik anak betik yang halussss....pindah masuk tanah...buat masa ni masih ok..membesar dengan baik...esok-esok tak tau la apa khabarnye...tunggu aje la...

cili dah masuk kali kedua aku bawak balik...dulu bawak balik cili kecik...mampussss....tak tau ape silap...balik raya baru ni bawak balik cili besar...buah dah keluar berjuntai-juntai di pokok...tunggu masak je...tapi...3 hari lepas patah pulak...huhuhu...tak tau sebab angin kuat ke...sebab kucing ke...haishhhh...

call ayah mengadu nasib perihal pokok cili dia tu...dia gelak je...hahahaha..."orang tanam pokok awak nak tanam pokok...tangan jenis pegang playar, spanar je...mana sesuai pegang pokok..." tadah je la telinga dengar gelak ayah tu...huhuhu...

anak ke lapan

Alhamdulillah....
syukur di atas rezeki Allah
semalam, 21 Julai 2016
terima lagi seorang ahli baru dalam keluarga
perempuan

petang semalam balik kerja terus pergi tengok baby
belum sempat nak selfie...hahaha...
sempat cuit-cuit aje
baby tido sedap sangat
lepas tu menyusu je...tamo kacau...
nanti angah datang lagi baru kite selfie banyak-banyak okeh

anak buah yang ke-8
anak buah perempuan yang ke-5
yeay!!!ramai la geng angah nanti..hehehehe...

aku bukan anak manja mak

sejak mak sakit

sekali sekala balik kampung
tolong ayah uruskan mak

saat paling best
bila dapat mandikan mak
sambil mandikan sambil sembang-sembang
padahal bukan citer apa pon
dia pon tak ingat apa dah
masa tu la
aku rasa dekat giler dengan dia

hmmm...
bila la boleh tukar balik kampung ni...


:. aku bukan anak manja mak

Monday, 4 July 2016

kenangan

kenangan

buat kita gelak sorang-sorang

buat kita senyum sorang-sorang


rindunya pada kenangan dulu

Friday, 27 May 2016

satu masa nanti...

kawan
bukan untuk dengar cerita gembira aje

kawan
bukan untuk perkara-perkara yang menyenangkan aje

satu masa nanti...

kawan
akan ada untuk perkara-perkara yang menyusahkan

kawan
akan ada untuk mendengar cerita sedih kau

kawan
akan ada untuk mengesat setiap titis air mata kau

kawan
akan ada untuk tumpangkan bahu untuk kau bersandar

Friday, 13 May 2016

pening bila...

pening bila duduk kat tengah-tengah dan perlu buat keputusan
pening bila dah buat keputusan kena marah pulak dengan boss sebab tak tanya dia dulu
pening bila sebelum buat keputusan tanya boss dulu, tapi kena marah sebab tak reti buat keputusan sendiri

abes tu, aku kat tengah-tengah ni....

nak jadi ape?
nak buat ape?
nak jawab ape?

Friday, 22 April 2016

sarapan nasi kerabu

few!!!dah berbulan tak dapat nasi kerabu yang sedap ni...nasib baik encik suami rajin nak melayan pergi beli hari ni...kebetulan pulak hari ni aku duty court, tak masuk opis...so boleh la lek-lek je...

dulu masa zaman bujang, aku pergi kerja naik lrt je...so memang senang la nak beli nasi kerabu ni...turun tren je dah nampak gerai akak nasi kerabu ni...sejak encik suami yang hantar pergi kerja, memang payah sikit la...maklum le...naik kereta kan...masuk kl pulak tu...kalau lambat sikit je memang sangkut jem la jawabnya...huhuhu...

untuk nasi kerabu yang sedap ni...(serius sedap mengikut tekak aku...) dengan lauk telur masin separuh dan daging bakar yang boleh tahan banyaknye...dengan harga rm5 sahaja...aku rasa memang berbaloi-baloi la...kalau ada yang nak try, gerai akak ni kat stesen lrt masjid jamek....tepi pintu masuk masjid jamek tu je...

selamat menjamu mata


Wednesday, 20 April 2016

impian

disebabkan si hitam dah kena jual...jadi harus cari pengganti baru...aku punya selera idok le tinggi benor...selera aku lebih pada yang lama-lama dan tak ramai orang pakai...huhuhu...tak beragak selera aku...

benda yang aku memang dh lama aim....sejak si hitam belum kena jual lagi pon memang aku dah aim yang sekor ni...

sumber: google

membebel-bebel encik suami....hahaha...yela...payah kot nak jumpa...ada tu memang ada la...tapi body tak cantik...enjin tak ok...nak dapatkan yang betul-betul tip top boleh tahan menangis juga la harganya...huhuhu...siap sound lagi "ini kalau rosak, saya tak reti nak repair tau!" terus datang rasa seram...hohohoho... (kereta reti repair pon berrkurun tersadai...yang tak reti lagi la...mau mereput terus...)

kalau tak boleh dapat yang atas tu....dapat yang ini pon jadi la...

sumber:google

emmmm....same je macam yang kat atas tu....mahal kalau nak dapat yang betul-betul tip top...tapi kali ni alasannye...."cari kereta 4 pintu la pulak...putih kan dah 2 pintu...hitam dulu pon 2 pintu...bosan dah..." nampak tak?saje je kan...?alasan sangat!

oooo...taknak 2 pintu ye...nah...ni last...banyak pintu aku bagi...mampu ke?

sumber:google

yang ini....cari kat mudah tak jumpe...hahahaha....kuciwa!

kadang-kadang impian tu penting...buat kita berusaha gigih untuk dapatkan apa yang kita nak tu...tak salah kan...kadang-kadang bukan nak sangat pon....nanti bila dah sampai tahap mampu, selera dah mati dah...impian cuma sebagai pembakar semangat je...go go go!

harap-harap boleh la dapat salah satu antara 3 tu...hihihihi...

Thursday, 14 April 2016

kan dah cakap tua banyak....

seminggu dua ni mengalami sindrom kegatalan kepala yang agak kritikal...selalu tak pernah macam ni...huhuhu....kelemumur memang dari dulu pon ade...jadi bukan salah kelemumur la kot kan?kutu....aku takde kutu okey!dah cek minggu lepas...sebab rambut panjang lagi la tak logik...aku bukan tak pernah rambut panjang...lagi panjang dari sekarang pon pernah...hahahaha...

tapi sebab rimas pulak rasenye tergaru-garu...terus suruh encik suami potong pendek rambut aku ni haaaa...buruk giler...huhuhu...senget benget...asal pendek je...hahaha...jahat sangat!

malam tadi suruh encik suami cek apa yang ada kat kepala aku selain kelemumur yang tak seberapa tu...huhuhu...jeng jeng jeng....uban kau!!!!ala...setakat sehelai dua tu apa la sangat...faktor usia...memang la beruban...sekala dengar encik suami bebel-bebel... "ni bukan tua sikit ni...tua sangat dah ni...banyak giler uban..."

geram pulak aku dengar...macam la dia tu muda remaja sangat...terus aku suruh cabut uban yang ada tu...nak tengok jugak...tua sangat dah ke?hahaha...teringat kecik-kecik dulu mak suruh cabut uban nanti upah gula-gula...heeee....

dan hasilnya...emmmm....redha je la...memang dah tua...banyak jugak hasilnya...lebih dari 20 helai...gigih sangat mengira...kikiki...kemain kerek orang tu memandang aku..."kan dah cakap tua banyak....tak caya..."

tapi sampai sekarang ni kepala aku ni masih gatal lagi dah kenapa?masalah uban lagi ke?ke....masalah syampoo?haishhhh...baru suku botol yang luak syampoo kat umah tu, nak kena tukar ke?huhuhu...sedih!

bukan berahsia, cuma...

pagi semalam kena panggil dengan bos kecik je...nasib bukan bos besar...hahaha...kena tegur sebab merahsiakan masalah kawan-kawan daripada dia...adeh...apehal aku pulak yang kena?

"lepas ni jangan rahsiakan apa-apa dari saya....tak kira la suka ke...tak suka ke...kena bagitau saya..."

hmmm...macam mana nak bagi dia faham yang kita bukan nak berahsia dengan dia...tapi memang tak nak dia tau pon...hahahaha...

Wednesday, 13 April 2016

bila mak ngah jaga anak-anak

dah lama tak berkumpul ngan anak-anak beramai-ramai...minggu lepas dapat jugak berkumpul ramai-ramai...kecoh giler!

paling tua umur 6 tahun...ada 4 tahun...ada 3 tahun 2 ketul...paling kecik 1 tahun...memang meriah tahap melampau la kan...dengan yang cakap pelatnye...dengan yang belum reti cakapnye...dengan yang kaki jeritnye...aku punye jerit pon tak laku ngan diorang...hilang power...huhuhu...

bila dah berkumpul ramai-ramai macam tu...mak ngah ni memang tersisih la...sedih sungguh!nampak mak ngah ni  bila nak susu...bila gaduh...bila berak...bila sakit...selain dari tu memang langgar je...huhuhu...

kecederaan itu biasa...tengah lasak masing-masing...ada yang lebam pipi...ada yang pecah bibir...ada yang bertumbuk...ada yang cedera di tetttttt (duduk lagi tak diam) ini memang cemas...hahaha...huru hara 1 rumah...nasib tak serius...

dah lama tak menempel ngan anak-anak macam ni...sejak kawin menempel ngan pak ngah je la...anak-anak memang dah kurang layan...hahaha...nasib la nak...sesekali dapat lepak macam tu memang seronok giler la rasa....biar penat pon takpe...hehehe...

lelaki perangai macam perempuan

haaa....tak beragak tajuk aku kali ni...hahaha...baca betul-betul ye...bukan menyerupai....tapi perangai....

first time aku jumpa lelaki perangai macam tu...jenis menyibuk, suka bawak mulut, cakap belit-belit...giler perhatian....haduiii....lagi letih nak layan kot dari perempuan yang perangai camtu...

kebiasaan dalam hidup aku, lelaki-lelaki yang aku kenal takde yang macam tu...semua jenis tak ambik kisah punye...dengar citer kita macam angin lalu je...tapi yang ini...hati-hati la kalau nak bercerita...tau-tau dah sampai kat tempat lain...hmmm...paparazi sangat tau!

kadang-kadang macam kesian pon ade...tapi menyampah lagi banyak la dari kesian...hahaha...

tak lena tidur

tersedar di awal pagi...tengok jam, baru pukul 3 pagi...awal lagi...ingatkan dah pukul 5...bergolek-golek paksa diri untuk tidur balik...

tak boleh tidur!!!!aduhai....nanti dah pukul 5 baru la terkebil-kebil nak tidur...saje kan...

sekarang ni selalu sangat tersedar awal dari waktu sepatutnya...kemain segar lagi bijik mata ni haaaa....takde kelat-kelat langsung....

masa untuk susah hati....memikirkan masalah dah lama berlalu...sekarang kepala dah free...takkan tak lena tidur lagi...hmmm....ada gangguan ke?

Tuesday, 12 April 2016

bila boleh pencen

orang yang selalu melanggar peraturan, memang payah nak difahamkan bahawa dia perlu mengikut peraturan...mungkin kat tempat dia, dia berkuasa, so boleh la main taram je buat suka hati...tapi takkan kat tempat orang pon nak main taram jugak kot?agak-agak sikit eh!

lain tempat lain tatacaranya...jadi, sila hormat tatacara kat tempat orang tu...kalau taknak hormat, pergi duduk mereput kat tempat kau sorang-sorang...

dah di bagitahu apa nak kena buat, apa nak kena letak...ehhhhh.....langgar jugak...abes tu, kerja tak siap nak kecoh-kecoh kenapa?tak faham-faham lagi kenapa kerja tak boleh siap?heiii....

p/s: sehari dua ni memang post emo sesaje la...banyak sangat hal jadi kat opis ni...mana nak betulkan salah orang lagi...nak betulkan salah sendiri lagi...aduiii....bila la boleh pencen ni...

Friday, 8 April 2016

dah di booking

ada orang booking untuk jaga anak-anak sabtu ni....yeay!!!!tidaklah kesunyian kebosanan sendirian di rumah di hari minggu di kala encik suami sibuk tak habis-habis dengan kereta...pfttt...

pagi-pagi dah siap packing baju masuk beg...hehehehe...semangat...letak tepi pintu bilik... "sayang, nanti nak amek orang, bawak skali beg ni tau..." gitew pesanan aku pada encik suami...hahahaha...orang tu menengok dengan pandangan kosong...nak kena tinggal...kihkihkih....

disebabkan encik suami sangat alah dengan jammed, maka adalah elok dia menghantar aku terus ke destinasi sebaik balik kerja...kalau dah balik rumah...alamat tengah malam buta la baru dia nak hantar...huhuhu...

rindunye dengan keletah anak-anak...

perangai tempat kerja

aku rasa dalam dunia pekerjaan, kat mana-mana pon akan jumpa situasi yang sama macam kat bawah ni...

  • rajin buat kerja...terima je apa kerja yang bos bagi...tak pernah pending...siap on time...kadang-kadang awal lagi siapnye dari dateline...
  • lek-lek je buat kerja...tak kalut...bertenang je...tau-tau sampai masa kerja dah siap...
  • buat kerja saat akhir... (aku selalu buat ni) awal-awal dapat kerja, peram dulu...sampai masa, huru-hara baru nak buat...mula la kelam kabut, menggelupur...
  • tak peduli dengan kerja...buat janji siap aje...sempurna atau tak memang tak peduli la...kadang-kadang tak buat pon...sampai masa pass kat member suruh cover...
  • asyik tolak kerja...setiap kali dapat tugasan asyik cakap "ni bukan kerja saya..." hmmmm....dapat yang macam ni memang payah la...huhuhu...kalau semua bukan kerja kau, apa fungsi kau duduk opis sebenarnye?cissss....
  • memilih kerja... "aku taknak buat yang ni...aku nak buat yang tu je..." cantik muka kau!tapi ok la dari taknak buat langsung kan?
ada yang ok perangainya...ok la...Alhamdulillah...tak menyusahkan...tak menyakitkan hati...ye dak?tapi kalau dapat yang pelik-pelik perangainye...memang makan hati la kau...nak tegur beria sangat nanti boleh jadi gaduh...tegur sikit-sikit tak makan saman pulak...abes guane?

Tuesday, 5 April 2016

silent mode?!!

aku sedang menunggu perkhabaran gembira dari seorang teman...kemarin dia nak call aku pulak tengah bz layan batman vs superman ngan anak-anak...pastu bateri out pulok....hadui....jadi tak dapat la nak bergosip aritu...

semalam konon-konon dapat la sambung citer yang tertangguh kemarin tu tu...semangat giler kot... (gossip girl sangat)

tunggu punya tunggu punya tunggu...tepon tak berbunyi-bunyi pon...aku pon harap tepon bunyi je...takde pulak nak tengok keadaan phone tu...sampai tertidur menunggu... (gigih sangat)

tersedar pukul 12.30 baru menggelabah cari phone...what???4 missed call!!!!apehal aku boleh tak perasan ni...memang jarang-jarang sekali la aku tak alert dengan bunyi-bunyian ni....telinga aku sensitif kot...kenapa semalam boleh tak sensitif pulak...haish!

dan tiba-tiba terpandangkan icon silent mode kat belah atas tu...aiyark!!!what the...bile masa pulak aku silent phone aku ni...?sadis giler rase...terus membebel-bebel aku di tengah malam buta sampai tersedar orang sebelah...hahaha..siap dia boleh cakap "ala...x prasan la tu tersilent...x sengaje..." hmmm...macam ada yang menggodek tepon aku je semalam...huhuhu...

Saturday, 2 April 2016

rintangan hari ni

nak keluar rumah pergi ronda-ronda...yeay!!!

tapi...

bila kau dah masuk kereta, pintu rumah semua dah kunci, pintu pagar dah ternganga...

tiba-tiba...

masa tu la kereta tak boleh start, bateri kong...nasib ada bateri spare...huhuhu

masa tu la brake keta kau tak berfungsi (kes repair keta separuh jalan la ni...) baru nak cek balik...hmmmm...hampa hatiku...

sudahnye tukar keta lain...eh....masa tu la handle pintu tu nak patah pon....aduiiii....dah kenape???memang tak nak bagi keluar ke ape tu?

sorang muka dah serabut...aku pon double serabut tengok muka dia yang serabut tu...haishhh!

akhirnya keluar jugak la selepas menempuh pelbagai rintangan...dah keluar tu segala muka serabut dah hilang dah...hehehe...

notakaki: sejenis perangai kalau tak keluar rumah nanti datang sakit kepala...huhuhu...terpaksa la bagi keluar jugak...hahaha...

selamat tinggal si hitam

selasa lepas balik dari kerja encik suami cakap "balik siap-siap kita gerak g batu pahat antar keta..."

wohooo....sepantas itu kah?padahal baru pagi tu aku pergi JPJ untuk urusan tukar nama...petang dah nak hantar?phewwww!pantas sungguh...

kenapa kena hantar?jauh pulak tu...sampai ke batu pahat pulak tu ha...huhuhu...sebenarnya buyer tak berani nak bawak kereta tu jauh-jauh dari kl ni ha...yela...kereta baru ambik kot...belum cukup berkasih sayang lagi...baru nak bersuai kenal...kena break down tengah highway tu...tak ke haru...

aku ok je...ajak jalan kot...memang kaki tak jejak tanah la...hahaha...balik siap-siap terus gerak...2 bijik kereta...hohoho...(abes,kalau pegi sebijik je balik kl cane citer nanti?aku ni nak keje esoknye)

sampai sana, lepak makan jap pastu terus gerak balik la...haduiiii...ini yang syahdu ni....mula la bergundah gulana perasaannye...hukhukhuk...sedih siot!aku sayang si hitam tu...haishhh....encik suami siap pujuk "takpe la...putih kan ade...nanti kita cari lain yang 4 pintu pulak eh..."

hmmm....yela...simpan kat umah pon jd tukun je...aku redha...semoga dia berbahagia la dengan tuan baru...

mengiring si hitam di hari kejadian...hukhukhuk...

Friday, 1 April 2016

tambah cawangan

dalam hubungan suami isteri, bila cerita bab tambah cawangan, kaum wanita memang panassssss je telinganya...ye tak?hahaha...isu paling sensitif kot...kalau berani, sila cuba....

secara jujurnya, aku memang tak kisah kalau encik suami nak tambah cawangan baru...hahaha...#jangankecamsaya

tapi...perlu la memenuhi terma dan syarat yang ditetapkan...nak tambah tak?kalau nak, sila patuhi...kalau tak nak patuhi...lupakan aje le niat murni tu...

apa terma dan syaratnya?itu biar jadi rahsia aku je la...kang ada yang kata aku ngajor laki dia tambah cawangan pulak...mati aku...huhuhu...

tidaklah aku menyokong perbuatan itu...tapi kalau dah dia mampu...dan mahu...aku nak cakap ape?bergaduh baling periuk belanga kah?mintak hantar balik rumah mak ayah kah?merajuk lari rumah kah?hmmm....sendiri fikir la ape nak buat nanti....siap kau!hahaha....

kami laki bini memang suka topik ni...hahaha...rase bengong pon ade...rase nak bagi kaki pon ade bila melebih-lebih pulak tahap terujanye...jangan over sangat lah!

bergurau senda menceriakan kehidupan...ape salahnye...kalau betul terjadi, takdir dari Allah...terpulang pada kita la nak handle macam mana...pilihan masing-masing...

super bz

bila 1hb jatuh pada hari jumaat....dan minggu depan kau kena berkursus sampai 4 hari...dan boss kau akan mula cuti sebulan (tak beragak kau...sebulan terus!) mulai minggu depan...dan segala bil-bil datang pada 1hb...maka, huru haralah hidup kau seharian di opis...

bz yang amat hari ni kot....ini curi masa sekejap update blog...hahahaha...aku tak curi tulang hokeh...guna masa rehat...

di saat-saat genting macam ni la banyak benda tak dijangka yang datang...hari lain taknak pulak berlaku...hadui....sistem problem...email berduyun-duyun...nak pengesahan itu pengesahan ini...panggilan mesyuarat...panggilan kursus...alahaiiii....kursus aku tahun ni dah boleh cover 3 tahun punye kursus tau...pffftttt....

berharap masa bergerak lambat supaya boleh siapkan kerja dengan tenang...huhuhu....

Thursday, 24 March 2016

berakhir hubungan dengan si hitam

balik dari kursus, encik suami cakap dah iklankan si hitam kat mudah...what????seriously????hahahaha...terkejut la sangat kekdahnye....propa sangat!

hmmm...ape nak kata lagi?dah iklankan pun...malam nanti ada orang nak datang tengok...hukhukhuk....sedih tau...boleh tunjuk muka benyek je la kat encik suami...mintak simpati?memang tak dapat la weh!

dah lama si hitam tu duduk kat parking umah tak bergerak...mengeras berhujan berpanas tunggu masa mereput kot...sedih!hmmm...dah lama suruh encik suami repair...betulkan ekon je pon....haish...haram tak layan...sibuk layankan si putih dia...benci betul...putih, putih la...ni hitam...hitam tu aku punye kot....takkan nak suruh aku lenjan putih pulak...mane reti nak bawak...huhuhu...nyampah!

bila difikir-fikirkan balik, ada baiknya lepaskan aje si hitam tu...dari dia mengeras je kat parking umah ni...kalau ok pon, bukan aku bawak...pergi balik keje, encik suami yang hantar ambik...nak ke mana-mana, encik suami yang bawakkan...(dah tentu la dengan si putih dia tu)...kesian si hitam...takpe la...aku redha... :(

tengok la malam nanti macam mane...harap-harap dapat tuan yang lagi ok dari aku la hendaknye...



jaga kata-kata

membuat tuduhan memang senang...kau lempar je apa yang kau rasa...tapi ada kau fikir kesan tak?

kalau tuduhan tak berasas...lebih baik kau diam dari kau keluarkan kata-kata yang buat orang sakit hati

ada bukti?tunjuk...

takde bukti?pergi duduk diam-diam sana simpan apa yang kau rasa tu...


minggu paling sibuk

bulan Mac ni memang sangat bz...kursus...kursus...kursus lagi...aduhai...walaupun dah keluar kenyataan kewajipan berkursus 7 hari ditangguhkan...kursus aku tahun ni dah terlebih-lebih kot...penat seh!

masuk opis nanti menggelupur la nak siapkan kerja-kerja tertunggak...phew!

Saturday, 12 March 2016

kamera rosak

sebenarnya dah lama kamera aku ni rosak...tapi semalam tengah mencari-cari barang, tiba-tiba terjumpa balik kamera tu...haishhh...menggamit memori betul la...

aku sayang kamera tu...sebab tu dah rosak pon aku simpan lagi..maklum le...beli sendiri kan...kalau beli pakai duit orang lain takde la ralat sangat...hahahaha...lagipon, aku memang jenis beli barang-barang macam tu biar mahal takpe, asal puas hati pakai...tahan lama....memang jarang la aku tukar-tukar barang ni...handphone pon...zaman baru kenal encik suami dulu je asyik tukar-tukar...maklum le...baran...asal gaduh, lempor ke dinding...jahanam...huhuhu...

pass kamera pada encik suami suruh dia tengok-tengokkan...kot la boleh repair lagi ke...kan...?tapi kalau harga repair dah macam harga beli baru...baik beli baru je la...

makna hari cuti

makna hari cuti bagi encik suami aku adalah berehat-rehat memerap di rumah setelah seminggu bekerja
makna hari cuti bagi aku adalah keluar berjalan-jalan menghiburkan hati setelah seminggu bekerja

minggu ni anak-anak semua sibuk...ada yang ikut papa kursus sampai ke penang...ada yang ikut program olskool daddy...hmmm...angah kena memerap kat rumah la nampak gayanye...huhuhu...

ape nak buat?

Monday, 7 March 2016

bila email tak boleh buka....

hari ni jaga bilik DPP kat court...pagi-pagi sampai terus bukak email...sekali...tadaaaaa!ini yang keluar...huhuhu...


pukul 9.30 pagi DPP masuk bilik nak bukak email nak print keje dia...sekali email tak boleh bukak...hadoiiii...gempar sekejap...huru hara kau...simpan lagi kerja dalam email...kan dah...ayokkk....tak tau....jap lagi nak masuk court ada kes...

memang cara paling selamat nak simpan kerja masukkan je dalam email...encik suami aku pon ajar macam tu...sebab kalau simpan dalam thumb drive, kemungkinan kena virus tu tinggi...hilang ke...tercicir ke...tertinggal ke...kan?jadi kalau hal penting email je kat diri sendiri...

tapi...bila email problem...tak boleh bukak...kat mane kau duduk pon memang tak boleh bukak la jawabnye...aku call technician IT opis tanye pasal email...memang katanye hq ada buat maintenance pasal email tu dari hari sabtu lagi...jadi..memang tak boleh bukak...hmmm...nak cakap ape lagi?redha je la...kan...?

emmm...mungkin patut hantar pada 2,3 email yang berasingan...

hari bersama anak-anak

selagi belum beranak sendiri, menumpang kasih pada anak-anak buah je la dulu....dah lama tak berkumpul beramai-ramai dengan anak-anak...Rayyan, Rania, Airis, Raisya, Rizqin...hmmm...rindu giler kot...

dulu sebelum kawin, aktiviti hujung minggu memang bergilir-gilir bermalam kat rumah diorang...fuhhh...bahagia rasa bila anak-anak menempel manje-manje ngan angah...huhuhuhu...

sejak dah kawin ni...aktiviti hujung minggu tu terbatas la sikit...takkan nak tinggal encik suami sorang-sorang kat rumah pulak kan...weekend pulak tu...huhuhuhu...kalau pergi pon, sekejap je la...takde la sampai bermalam...

semalam adik aku ada buat makan-makan...ajak kawan-kawan ROTU dia masa belajar dulu...jadi awal-awal dah ajak aku tidur umah dia...weeee...aku memang suka la...boleh gomol-gomol anak buah...hohoho...
nasib baik encik suami bagi green light...fuhhh...

tengahari tu abang aku sampai...jadi cukup la 5 ketul tu berkumpul...memang kecoh la...mane yang nangisnye...mane yang berebut barangnye...mane yang nak susunye...mane yang tercekik kacangnye (ini paling cemas)...mane yang sakit giginye (dan dan tu la nak sakit gigi pon...adeiii) semua permasalahan atas bahu angah..mummy,daddy,mama,papa watlekwatpis je...tau dah angah rajin melayan...huhuhu...bab anak berak je aku buat tak tau...hahahaha...angin rajin tak sampai bab tu...

dah lama tak jumpe...macam-macam perangai baru yang keluar...abang Rayyan dah kuat sentap sekarang ni...jangan kata kena marah, kena tegur sikit pon dah majuk...mula la duduk kat hujung-hujung penjuru...haishhhh...perangai daddy sangat kata mummynye...

Raisya dah makin petah cakap...nangis-nangis datang kat angah cakap "saya sakit pipi..." sambil tunjuk dalam mulut dia...hahaha...gigi la sayang...kesian...

Rania pon dah pandai cakap...jumpe-jumpe je terus tanye... "angah, kawan angah mane?" itu memang tak boleh di ubah lagi tu...banyak kali dah cakap pak ngah...tetap jugak kawan angah dipanggilnye encik suami aku tu...boleh la nak...tanye kemain...kalau jumpe kawan angah tu...mengeras terus...ape hal ntah...

Rizqin....baru nak dapat mulut...nasib baik...hahaha...ini memang buat hal sendiri je...tapi kalau bab menjerit...bab nangis...memang champion la...jangan cuba-cuba ambik otoman dia ye...bergegar 1 blok tu ngan nangis dia...haduiii....

Airis si kecik paling bongsu...sebelum ada yang baru keluar bulan 7 nanti...dia la paling bongsu...jalan kedek-kedek...senyum je...hai la anak...

hari ni dah balik ke asal...rindunye la hai kat diorang...kalau nak jumpe lagi kena tunggu weekend ni pulak la...itupon kalau diorang takde program lain, boleh la menempel...kalau ada program, merenung pak ngah je la jawabnye...hahahaha...

Friday, 4 March 2016

Mesin Deposit Syiling CIMB

setiap hari, sebelum balik kerja aku akan pastikan beg duit aku bebas syiling....masuk tabung siap-siap...buat berat beg je...lagipon, kalau tak asingkan syiling tu memang tak menyimpan le...ada jugak simpan duit kertas tapi....paham-paham aje le...cepat bebenor kena sapu balik...hahahaha...

sebijik tabung aku tu kalau penuh boleh dapat dalam rm300 ++...lebih kurang la...

hari ni encik suami nak pergi masukkan kat mesin deposit syiling...otw balik kerja tadi singgah CIMB kat Brickfield...skali takde mesinnye...hahahaha...ketat terus muka...mane dia dapat info kata kat situ ada mesin aku pon tak tau la...adeiii...bawak balik buat tukun lagi la syiling tu...

kat bawah ni aku senaraikan lokasi yang ada mesin deposit syiling, bagi CIMB je...sebab aku memang guna CIMB...hehehehe...


Bangunan Tunku, Jln Tunku Ibrahim, Alor Setar - Kedah

Wisma Square Point, Jln Pengkalan Chepa, Kota Bahru - Kelantan

Jalan Mutiara Timur Satu, Taman Mutiara, Cheras - Kuala Lumpur

Menara Bumiputra-Commerce, Jalan Raja Laut - Kuala Lumpur

Wisma Koponas, Jalan Tun Sambanthan - Kuala Lumpur

Jalan Desa Jaya, Pekan Kepong, Kepong - Kuala Lumpur

The Boulevard Shop Office, Jalan 11/48A, Sentul Raya - Kuala Lumpur

Jalan Pandan Indah 4/34, Pandan Indah, Ampang Jaya - Kuala Lumpur

Taman Maluri, Cheras - Kuala Lumpur

Wisma Dewan Perniagaan Melayu, Jlnn Dato Bandar Tunggal, Seremban - Negeri Sembilan

Bangunan BCB 21 Jalan Bank, Kuantan - Pahang

Prangin Mall, Jalan Dr Lim Chwee Leong, Georgetown - Penang

Canning Estate, Ipoh Garden, Ipoh - Perak

2M11-A, Kompleks Kementerian Kewangan, No.5, Persiaran Perdana Precint 2 - Putrajaya

Wisma Pauson, Jalan Taming Kanan 1, Taman Taming Jaya, Balakong - Selangor

Jalan Sultan Abdul Samad, Banting - Selangor

Jalan SS6/14, Kelana Jaya - Selangor

Wisma Esther Robert, Lorong Batu Nilam 4B, Bandar Bukit Tinggi, Klang - Selangor

Wisma BU8, No 11, Lebuh Bandar Utama, Bandar Utama - Selangor

Jalan 52/2, Section 52, Petaling Jaya - Selangor

Jalan Kenari 1, Bandar Puchong Jaya, Puchong - Selangor

Jalan Bandar Rawang 2, Pusat Bandar Rawang, Rawang - Selangor

Departure Level, KLIA, Sepang - Selangor

Jalan Pinang B18/B, Seksyen 18, Shah Alam  - Selangor

Jalan Sultan Ismail, Kuala Terengganu - Terengganu

*sumber:CIMB 

Tips Manghadapi Cuaca Panas

Cuaca panas memberi tekanan fizikal kepada tubuh manusia. Kesan terhadap kesihatan boleh jadi dari tahap sederhana (mild) kepada yang boleh menyebabkan maut  contohnya akibat strok haba.

Semua orang berisiko menjadi mangsa cuaca panas. Walau bagaimanapun, terdapat kumpulan yang lebih berisiko:
  • Mereka yang terbabit dengan kegiatan aktiviti fizikal di luar seperti buruh, peladang, ahli sukan, tentera, polis dan lain-lain.
  • Orang dewasa (berumur 40 tahun ke atas mempunyai risiko 10 kali ganda berbanding dengan mereka yang lebih muda).
  • Kanak-kanak berumur 5 tahun ke bawah.
  • Penghidap penyakit sistem pernafasan.
  • Penghidap penyakit darah tinggi, jantung, kencing manis dan penyakit kelenjar tiroid.
Risiko bertambah jika mereka memakai pakaian yang tebal dan ketat yang menghalang haba keluar daripada  penyejatan/ pengeringan peluh.
Gejala cuaca panas melampau adalah :
  • Sakit kepala
  • Keletihan
  • Lemah tumpuan
  • Pening
  • Lemah otot–otot atau kekejangan
  • Mual dan muntah
Keadaan yang terlalu teruk boleh menyebabkan dehidrasi (kekeringan), kekeliruan dan tidak sedarkan diri (koma).

Cara  mencegah atau mengurangkan kesan terhadap kesihatan akibat cuaca panas melampau:

Anda Perlu :
  • Minum air kosong dengan banyak tanpa mengira tahap aktiviti fizikal yang anda lakukan. Jangan tunggu sehingga anda dahaga.
  • Minum minuman isotonik kerana ia boleh menggantikan garam dan mineral yang hilang semasa berpeluh.
  • Sejauh yang mana yang boleh, anda perlu berada di dalam rumah/bangunan
  • Hadkan aktiviti luar
  • Kerap berehat
  • Mandi atau gunakan kipas angin untuk menyejukkan tubuh badan anda
  • Pakai pakaian yang ringan, berwarna-terang dan longgar.
  • Pakai topi atau payung yang besar
 Elakkan:
  • Minum minuman yang mengandungi kafein, alkohol, atau kandungan gula yang tinggi.
  • Membiarkan seseorang di dalam kereta yang tertutup.
  • Bersenam dalam cuaca panas
 Jika anda  mempunyai tanda-tanda masalah berkaitan dengan suhu panas,  ingat tip-tip di bawah;
  • Keluar dari kawasan yang panas
  • Tanggalkan pakaian yang ketat
  • Letakkan kain yang basah dan sejuk pada badan
  • Gunakan kipas untuk sejukkan badan
  • Minum air setiap 15 minit
  • Dapatkan bantuan jika keadaan tidak dapat dikawal 

*sumber:Kementerian Kesihatan Malaysia

Saturday, 6 February 2016

mujur la dia nak layan

sepanjang 4 hari cuti ni, aku kena kerja...selesaikan kerja-kerja pelupusan...haiyoooo...hilang nikmat cuti...tapi kalau cuti pon memerap kat rumah je kot...takde la encik suami nak layan pergi jalan-jalan ke...balik kampung ke...dalam mimpi je la...tak sanggup nak hadap jem woooo...paham-paham je la kalau nak hala ke pantai timur tu tahap jem dia camne kan?

siang tadi kat opis mata kemain berat lagi...ini dah balik rumah tak mau pulak dia pejam...haishhh...kejam sangat...

jadi sambil golek-golek memaksa diri tidur, aku suruh encik suami pasang lagu dangdut kat youtube...hahaha..cari mood tidur...nasib dia la kena buat kerja sambil dengar dangdut...kikiki....tapi dia ok jerrr...nasib la boleh masuk ngan jiwa dia...

dah sejam melayan, mata belum lagi nak pejam...esok siang mula la buat hal...aduiii....

Friday, 5 February 2016

jalan-jalan melaka

minggu lepas kami berjalan-jalan di melaka

sebenarnya aku nak celebrate besday encik suami kat melaka...alang-alang ada rezeki lebih ingat nak belanja la adik beradik yang lain...nak belanja pon tak beragak tempatnye...hohohoho...ajak pegi makan ketam kat umbai tu haaaa...

lupe yang orang lain semua dah berkeluarga...beranak pinak...aku bajet pegi makan balik hari je...hahahaha...itu aku je buat giler macam tu...mengamuk yang lain kalau aku ajak buat gitu...jadi, memikir la pulak lokasi penginapan...

fikir punye fikir....cari punye cari...akhirnya kitorang sewa appartment 2 bilik kat bayou lagoon, ayer keroh...ok la tempatnye...ade water park...sesuai sangat la untuk anak-anak main air...alang-alang dah sampai kan...biar ada hiburan sikit....aku pon nak berhibur jugak ngan anak-anak..

appartment 2 bilik rm250, dapat free 4 pass water park untuk 24 jam...jadi petang dah masuk, esok pagi nak masuk lagi boleh recycle je wristband tu...yang lain, kena beli asing la...tapi tak dapat pass 24 jam tu...pass harian je...dewasa rm22, kanak-kanak lebih 3 kaki rm16...yang kenit-kenit, halus-halus, free...

hari first sampai dalam pukul 3.30 petang...lepak-lepak jap...pastu dalam pukul 4 lebih turun le beramai-ramai bermain air...weeee!!

malam keluar makan je...agak kecewa bila kedai yang biasa aku pegi tu tutup pulak...aishhh....jadi makan je la kat mana yang ade...

hari kedua, lepas sarapan ape lagi...repeat lagi main air...hihihihi...masing-masing kalau jumpe air, sawan...hahaha...

lebih kurang 12.30 tengah hari kitorang check out...tak tau nak ke mana masing-masing...jadi, masuk bandar parking kereta then pusing-pusing naik beca aje...hahaha...panas weh!nak jalan pon tak lalu...1 beca rm40 je...ok la kot...siap main lagu janam janam lagi...hahaha...ok ape...

habis pusing-pusing dah tak tau nak ke mane...balik le...sebab ada yang nak balik ke kuantan...so takleh le lepak lame-lame...next time boleh plan jalan-jalan lagi...

itu je citer cuti minggu lepas...minggu ni...kena duduk bertapa di opis...kena ot time raya cina...yeay!!suke sangat!pffftttttt...

Monday, 18 January 2016

bila duit dah masuk

dua minggu pertama umpama berbulan madu masing-masing kat opis....
ye la...duit tak masuk lagi...nak buat ape?
bil...invois...sampai pon sangkut nak bayar...
duduk saje je la...sambil kemas-kemas ape yang patut...

jumaat duit dah masuk!!!adeiii....
siap memikir keje untuk ari isnin
mati la nakkkk!!!!

hari ni...
arghhhhh!!!!baru je sampai...belum sempat duduk lagi..
stress di awal pagi...
"ram...bla..bla...bla...bla........."
"ok..." "yela...." "hmmm...." "baik...."
abes?nak cakap ape lagi?
dua minggu honeymoon...takkan tak cukup lagi...
buat la keje

dah start buat keje terus hilang rasa lapar
padahal otw g opis tadi kemain lapar lagi...
siap tapau nasi goreng ngan karipap sardin
nafsu taknak kalah...
sudahnye tersadai semua sampai ke petang...
huhuhuuhu....

dua hari lagi...
harap-harap selesai keje penting sebelum cuti...
supaya takde gangguan masa tengah cuti nanti...

sekian laporan...

:~ arini masak rendang daging...tapi sebab overdos pedas, malas nak share...benda tak jadi tak seharusnya dikongsi...

Wednesday, 13 January 2016

daging goreng kunyit hantam sajelah!

emmmm....tajuk tak hengat ko!hahaha...rasa tak tentu lagi...jangan terpedaya ye...

sampai rumah tak tunggu lama dah...(kalau tunggu...nanti penyakit malas datang) terus ke dapur...masak nasi...jenguk-jenguk peti sejuk nengok ape yang ade...emmm...kire boleh je la..nak abeskan saki baki sayur yang ada...simpan lama nanti benyek pulak...encik suami sejenis yang tak makan sayur...rugi aihhh...

keluarkan daging...cuci-cuci...perap garam kunyit...nasib weekend aritu dah siap potong-potong  pastu packing siap-siap ikut sesedap rasa untuk sekali makan berdua...dapat la 4 pack...1 pack tu dah potong dadu konon nak masak rendang...(ntah bile jadi tak tau le...)

secara jujurnye, aku tak reti masak....hahaha...google la sana sikit..sini sikit...baca-baca je...tak ikut pon...hihihi..hadam ikut selera sendiri..

panaskan kuali, goreng daging...agak2 dah garing campak semua sayur yang ada...(carrot, putik jagung, kobis bunge) hmmm...tunggu je la sampai sayur tu layu...siap...

eh..eh...over pulak cili aku dalam pinggan tu..

takde la payah pon...jadi tak jadi tu bergantung pada rajin atau malas kita ke dapur je...kalau malas memang ape pon tak jadi la...sementara belum bertambah ahli keluarga ni...kadang-kadang layan jugak malas tu...hehehe..

kehilangan yang menguntungkan

sejenis perangai
bila ada tempat rujukan, tempat bergantung, kita akan rasa selesa
kenapa?
sebab kita tak perlu terlalu berusaha untuk dapatkan sesuatu
ada masalah? tanye je...ape susah...orang tu lebih tahu dari kita...
tak perlu pening-pening

tapi...

sampai masa orang tu pergi...tinggalkan kita
apa jadi pada kita?
masalah datang, macam mana nak selesaikan?
hohohohoho...menggelupur la kau cari jalan penyelesaian

takpe...itu namanye proses pembelajaran...sampai bila kita nak bergantung harap dengan orang kan?dah sampai masa kita kena berdikari...usaha sendiri..pengalaman tu kan cikgu terbaik untuk kita...baru nampak...baru faham...betul tak?

lepas ni siap la...
kau pulak jadi tempat orang bergantung,,,hahahaha


panas bak ang!

dah lama tak hujan...kalau ada pon sekejap-sekejap je...itu pon alahai....ciput benor....

setiap hari merungut kat encik suami tentang rasa panas...maklum le...umah aku 2 tingkat...kat atas tu bilik je...kalau balik keje masuk bilik.....aduhaiiiiii....macam masuk sauna ko!bahang tak hengat punye...kena pulak kedudukan bilik mengadap matahari turun...perghhhh....menangis!panas membawak ke malam pulak tu....ko rase?

agak dah letih dengar aku merungut...hari minggu aritu dia cari orang yang boleh datang pasang ekon...ekon dah ade...cuma nak pasang je...(mane aku tak bising...benda dah ada...cuma nak pasang je kot...hmmmm....) survey punye survey...akhirnya berjumpa yang dicari...

mula-mula janji petang semalam...tapi hari isnin aritu orang tu call cakap tak jadi...postpone ke pagi ni...harap-harap dia datang la pagi ni...nanti balik dah boleh menikmati ekon...muahahahaha....

:~ kalau nagadu kat ayah mesti kena bahasa ngan dia...huhuhuhu...tak bersyukur!

Thursday, 7 January 2016

"tak tau" sampai ke sudah...

ada benda, kita boleh bantai jawab "tak tau" aje...
tapi...
dalam banyak benda yang melibatkan rutin harian...adalah tak patut untuk kau bantai jawab "tak tau"

kerja tu tanggungjawab
datang kerja duduk saje goyang kaki dari pagi sampai petang
nak jadi ape?

masuk meeting, boss tanye soalan kau jawab "tak tau"
tak memasal kena halau keluar meeting
padan muka

Monday, 4 January 2016

"skandal je boleh?"

hari sabtu ada dapat sms dari no yang tak dikenali...tanye dah makan ke belum...aku buat bodoh je la...nombor tak kenal memang tak layan lerrrr....sorry....lepas tu dapat lagi sekali tanye nape tak reply msg dia tu...haishhhh....semak!

balik keje petang tu...(oh, lupa nak bagitau...aku keje jumaat sampai ahad....ot...hmmmm....hilang nikmat cuti) report kat encik suami...mane tau kot² dia yang msg aku...(hahahaha...mane la tau kan...kalau² tiba² ada beli nombor baru pulak...) terus pandang aku pelik pastu tanye "tak reply ke?" ehhh...hello....aku tak buat keje merapu eh...ada prasangka buruk kat aku la tu...cet...tau la aku ni nakal zaman bujang² dulu...sekarang tidak lagi... terus aku bagi "emmm...kalau bujang nak jugak reply....ni dah kawin...kalau reply pon dapat ape...? hahahaa...

semalam whatsapp pulak...layan la sikit...nak tau jugak sape yang mengganggu aku ni...haish...selepas sesi soal jawab bagai...dan dah dapat tau dari mana dia dapat nombor aku tu...

aku: nak buat ape ambik nombor saya?
dia: saja nak simpan...tak boleh ke?
aku: tak perlu kot...nanti suami saya marah...
dia: dah kawen ke? baru nak ngorat...
aku: haah...kawen dah..

lama dia senyap lepas tu...tiba² ada muncul balik...

dia: kita skandal je boleh? (kau nak mati kena pijak ngan laki aku ke?)
aku: tak nak
dia: nape tak nak?
aku: dosa...x baik....saya dah ada suami yang sayang saya...jaga saya baik²
dia: ok...saya delete la nombor awak ni
aku: ok...tq...

suke hati kau je nak ajak bini org berskandal kan...?adei...aku ni, pegi keje...balik keje...laki yang antar...nak g jalan pon...laki yang bawak....ko nak skandal ngan aku, ape yang ko dapat?takat msg je...emmmm....tak lame mane pon...nanti laki aku tau jugak... (encik suami aku ni...kalau aku ada buat salah ke...tipu ke...dia boleh cium tau...ada bela hantu kot...huhuhu...)

shhhhh...jangan bagitau encik suami aku tau...aku malas nak bising²...bukan ape...nanti orang tu takde pape...aku yang bernanah telinga menadah marah dia...pffffttttt...

sejak² berlaki ni...perangai ada la mendengar kata sikit...yela..dah kawen...takleh melawan...kikiki...dulu belum kawen aku lawan la jugak...ape yang dia tak bagi itu la yang aku galak nak buat...hahahaha...kalau tak gaduh tu tak lengkap hidup rasenye...saje kan.....