Thursday, 22 October 2015

anak beban ibu bapa berkerjaya

hari ni kecoh kat facebook pasal cerita yang keluar kat sebuah stesen tv tentang keluhan ibu bapa bekerjaya yang rasa terbeban apabila terpaksa bawa anak-anak ke tempat kerja akibat penutupan sekolah angkara jerebu teruk...hmmm...

adakah selama ini ibu bapa menganggap sekolah sebagai sebuah pusat asuhan?dibayar untuk menjaga anak-anak mereka sementara mereka keluar bekerja?bila sekolah diarahkan tutup, mula merasa terbeban kerana terpaksa mengambil cuti ataupun membawa anak-anak ke tempat kerja...

alaaaa....baru seminggu je pon...kenapa nak kecoh sangat?kan lebih baik bersusah-susah sekarang dari kau susah kemudian hari...sekolah tak tutup, anak kau kena asma...demam...batuk-batuk...macam-macam lagi la sakit...mane nak tau kan...?kalau anak dah sakit, masuk hospital, sama jugak kau nak kena ambik cuti bagai...lagi susah kot...bersyukur la anak kau tak sakit...cuma tak dapat pergi sekolah je...tapi yang peliknya...kenapa masa cuti sekolah kau tak rasa terbeban pulak?ishhhh...tak paham aku lah...

tau la aku belum ada anak...tapi kenyataan yang kau bagi tu tak patut...dah pandai buat anak, kau nak cakap dia beban pulak...ape daaaa....nanti kau tua, anak kau pulak cakap kau beban pada dia...kau nak cakap apa masa tu...?

yang cakap pasal education level cikgu tu...aku malas nak nak komen...mungkin dia anak istimewa yang lahir je terus bijak dan tak perlu ke sekolah...pffftttt....


sumber:facebook

No comments:

Post a Comment