Thursday, 29 October 2015

mak tiri

kita selalu dimomokkan dengan kisah mak2 tiri yang menakutkan...contoh terdekat dengan kita dah tentu la kisah bawang2 dua beradik tu...ala...bawang putih bawang merah le...

kenapa mak tiri garang...?suka marah-marah...suka mendera..?marah-marah, mendera pon pada anak tiri aje...anak dia kemain lagi di timang-timang sampai ke langit...aku rasa itu sebab faktor emosi seorang wanita...yang sakit hati bila memikirkan dirinya terpaksa berkongsi kasih seorang suami...tak dapat lepas kat madu...lepas kat anak madu pon ok ape...betul tak...?tapi, tak semua mak tiri macam tu kot...

aku pon ada mak tiri...sepanjang 31 tahun ni,sekali pon tak pernah bersua muka...nak dijadikan cerita....jeng...jeng...jeng...

minggu lepas aku pegi rumah abang aku nak tengok baby baru dia...(aku dengan adik beradik sebelah mak tiri tu memang ngam) pagi-pagi dah whatsapp dia bagitau nak datang...

tengahari sampai rumah dia, dia sambut depan pintu.. "masuk la...mak abang ada kat dalam..." haaaaa....kau rase...?memang la kalau ikut logik akalnye...takkan la nak kena dera lagi dah tua-tua gini...lagipon kisah lama semua tu...aku tak terlibat...hahaha..tapi sebab tak pernah jumpe kan...ada la sikit rasa seram tu...kuikuikui...

masuk-masuk umah, mak keluar dari dapur...aku salam macam biasa je la...sekali dia tarik aku peluk cium pipi bagai...haaaaa....kau nampak tak...baik mak tiri aku...terharu pulak rasa...hehehehe...sembang-sembang macam biasa..makan tengahari sama-sama...ok je...siap suruh panggil dia mak lagi...ok sangat la tu kan...

sebelum balik tu kemain kuat dia peluk aku...siap pesan suh datang umah abang aku yang lain pulak...nanti boleh makan-makan sama-sama lagi...cewahhh...kemain lagi...

ape-ape pon...mak tiri mak kita jugak...kalau dia boleh terima kehadiran kita dengan hati terbuka, kenapa kita tak boleh nak terima dia pulak kan...?ok ape banyak mak...aku ok je...

Friday, 23 October 2015

barang dah sampai...

jom sambung pasal citer tesco delivery sebelum ni...masa buat order semalam, aku pilih slot penghantaran antara pukul 6 petang ke 8 malam...tak berani nak ambik awal-awal...takut ada ke tempat lain pulak lepas keje tu...tak memasal je nanti...

otw balik keje tadi, dalam pukul 4.40 gitu dapat call dari abang lori tesco tanye aku ada kat umah kol bape..ohooohoiii....awalnye bang....belum sampai masa lagi kot...tapi takpe la...dia ada antar barang kat kawasan dekat tu jugak kot time tu...aku cakap dalam 5.30 ada dah kat umah...opis ke rumah tak jauh pon...setengah jam dah sampai...

5.40 abang tesco datang...yeay!hahaha...xcited membeli online ni memang lain macam sikit perasaan dia...sape yang biasa beli online tu tau la...hahahaha...

yeay!lori dah sampai

barang dibeli sampai dalam keadaan baik...tiada cas penghantaran dikenakan...walaupon dalam web ada bagitau, pembelian bawah rm100 kena cas penghantaran rm3...mungkin masih dalam tempoh promosi kot...

sikit je beli pon...

beli lagi lepas ni...?emmmm...tengok keadaan la nanti macam mana...hehehehe...ini saja cuba-cuba aje...mungkin lepas ni boleh try order barang online tapi ambil sendiri kat tesco...sampai-sampai tinggal ambil je...tak payah pening-pening nak pusing-pusing lagi...

tesco delivery menjimatkan masa

sebelum ni ada sembang-sembang kat group whatsapp ngan kengkawan sekolah...sembang-sembang pasal personal shopper....aku ni bukan kaki shopping, so aku memang buta la sikit pasal shopping ni...lagi-lagi shopping online...ada rupanya orang yang sanggup tolong belikan barang untuk kita dengan cas yang tertentu dan berpatutan...

dalam banyak-banyak sembang tu, ada pulak yang tanya "xde ke yang nak tolong beli barang dapur hantar kat rumah...?" then ada member lain hantar gambar lori tesco...hahahaha...serius lori tesco antar barang dapur kat rumah...?tesco kot...bukan kedai runcit kecik-kecik punye...ade ke...?

hari ni gatal tangan meng"google" tesco delivery...dah tengok-tengok...usha-usha...gatal pulak tangan nak try...hahahaha...try aje...kalau menarik lepas ni makin malas la encik sayang aku bawak aku keluar jawabnye...

eh..lupe lak, sebelum tu korang cek dulu kawasan korang tu...takut tak termasuk dalam senarai penghantaran...tapi kalau kat KL ni semua kawasan ada kot...try la cek dulu okeh...

cek kawasan

dah pasti ada boleh la mula membeli...tapi, sebelum order kena register dulu...dah register baru boleh order dengan senang hatinye...lalalalalaaa...apa yang ada dalam tesco tu korang boleh order...barang basah...barang kering...jajan-jajan...makanan kucing...barang elektrik...penjagaan diri...stationary...ishhhh....semua ada la...apa ada dalam tesco tu korang pilih aje la ape nak...(jakun kejap)

segalanya di hujung jari anda...sila-sila la klik tanpa rasa malu...huhuhu...bila dah confirm barang nak beli, boleh pilih masa penghantaran...pastikan masa korang pilih tu ada penghuni kat rumah...kalau tak, sia-sia je la...

tarikh & masa penghantaran

selesai pilih masa, sila buat bayaran...boleh bayar terus atau bayar masa penghantaran depan pintu rumah...cash tak terima ye...

mari membayar

selesai....

ini adalah cubaan kali pertama aku buat keje beli online barang-barang keperluan harian macam ni...kalau buku ke...cd ke...baju ke...itu biasa...nak tengok dulu servis dia macam mana...kalau memuaskan boleh buat lagi...hahahaha....pemalas sangat!

Thursday, 22 October 2015

anak beban ibu bapa berkerjaya

hari ni kecoh kat facebook pasal cerita yang keluar kat sebuah stesen tv tentang keluhan ibu bapa bekerjaya yang rasa terbeban apabila terpaksa bawa anak-anak ke tempat kerja akibat penutupan sekolah angkara jerebu teruk...hmmm...

adakah selama ini ibu bapa menganggap sekolah sebagai sebuah pusat asuhan?dibayar untuk menjaga anak-anak mereka sementara mereka keluar bekerja?bila sekolah diarahkan tutup, mula merasa terbeban kerana terpaksa mengambil cuti ataupun membawa anak-anak ke tempat kerja...

alaaaa....baru seminggu je pon...kenapa nak kecoh sangat?kan lebih baik bersusah-susah sekarang dari kau susah kemudian hari...sekolah tak tutup, anak kau kena asma...demam...batuk-batuk...macam-macam lagi la sakit...mane nak tau kan...?kalau anak dah sakit, masuk hospital, sama jugak kau nak kena ambik cuti bagai...lagi susah kot...bersyukur la anak kau tak sakit...cuma tak dapat pergi sekolah je...tapi yang peliknya...kenapa masa cuti sekolah kau tak rasa terbeban pulak?ishhhh...tak paham aku lah...

tau la aku belum ada anak...tapi kenyataan yang kau bagi tu tak patut...dah pandai buat anak, kau nak cakap dia beban pulak...ape daaaa....nanti kau tua, anak kau pulak cakap kau beban pada dia...kau nak cakap apa masa tu...?

yang cakap pasal education level cikgu tu...aku malas nak nak komen...mungkin dia anak istimewa yang lahir je terus bijak dan tak perlu ke sekolah...pffftttt....


sumber:facebook

Friday, 16 October 2015

berhenti berharap

haaa....macam tajuk lagu pulak...bukan ape la kan....just nak bagitau je...kalau mengharapkan sesuatu, jangan letakkan harapan yang terlalu tinggi...letak agak-agak sesedap hati je cukup...sebab...bila apa yang kau harapkan tu tak menjadi, takde la kau frust menonggeng...

kadang-kadang kita tak sedar yang apa kita harapkan tu mengganggu emosi orang-orang sekeliling...dah orang kiri kanan depan belakang kita pulak yang dapat stress...tak baik tau gitu...

sumber: encik google

Monday, 12 October 2015

serba tak kena

dah lama tak update...dan tak tau nak update ape...

mood ke laut...

badan tak sedap...sakit²...

hmmm....nanti² je la citer...

bye...

Wednesday, 7 October 2015

malas ke mengidam...?

tekak rasa nak makan burger...hmmm...idok la yang mahal2 ber set2 bagai tu...nak yang gerai tepi jalan je...teringin pulak tibe2...haishhh!

nak makan nasi pon tak tau dah nak masak lauk ape...tak reti pon same...hahaha...asyik2 lauk itu aje...mau tak bosan...ye tak...?makan kat kedai pon gitu jugak...same je ordernye...payah la gini...

perut lapar...tekak nak burger...dah nak burger tak payah masak la kan...?tapi orang sebelah buat tak reti je...acaner nih...?