Tuesday, 22 December 2015

kawan-kawan

kawan-kawan kena tolong kawan-kawan

kawan-kawan takkan susahkan kawan-kawan

kawan-kawan akan gembirakan kawan-kawan

kawan-kawan akan sayang kawan-kawan


kau faham tak?

Sunday, 13 December 2015

Fynn Jamal - Suatu Pernah Official Music Video

dalam banyak-banyak lagu dia, lagu ini paling terkesan kat hati aku...tak tau kenapa memang menusuk giler kot kalau dengar...boleh tahan ulang banyak kali pon...ala...lagu dia yang lain pon memang best ape...

bagi aku, mv lagu ni biasa-biasa je...tapi lagu memang power...hehehee...



anzalna nasir tamatkan zaman bujang

dah lama tak tengok melodi
hari ni tengok eh...eh...
ada anzalna la....
selain citer pasal akaun ig dia kena godam, dia turut umumkan tarikh pernikahan la....
21 februari 2016
nak kawen dah haaaa.....
tahniah diucapkan dan selamat melayari alam berumahtangga ye...
encik suami aku suka tengok dia ni dalam 'memori cinta suraya'

ambik dari encik google

Wednesday, 9 December 2015

caring sangat!

"dah ada ke?"
"bila lagi?"
"cepat-cepat leee...."

eh eh eh eh....semak betul aku dengan soalan tak berperasaan macam tu lah!
tolong hentikan bertanya soalan macam tu boleh tak?

sibukkan anak aku dah kenapa?
teringin anak, kau buat la sendiri

pegi main jauh-jauh sana

~ kadang-kadang ambil berat kita tak sesuai dengan keadaan orang

Wednesday, 18 November 2015

mencari redha

hati tak ikhlas menerima, macam mana nak redha?

hati menolak, macam mana nak redha?

merungut, memberontak, memprotes, mengkritik....

dan segala macam yang negatif kau sumbat dalam kepala otak...

macam mana nak redha?


cuba,

cuba belajar untuk berlapang dada

cuba melihat semua perkara dari sudut positif

supaya kau redha dengan setiap kentetuan Allah


sabar,

Allah sedang menguji kau

untuk memberikan sesuatu yang lebih baik


(sebenarnye....bila hati dah tak suka, semua benda nampak tak elok aje....sebab tu tak boleh nak redha...betul tak...?)

ambik dari encik google

Tuesday, 17 November 2015

tiket hoho dah sampai...yeay!

yeay!!!!hari ni dapat surat dari orang jauh uolllssss!hehehehe...

buka² je tengok tadaaaa!!!!tiket hop on hop off yang menang giveaway dari blogger http://arwendanish.blogspot.my/ tq el.... :)



itu giveaway pertama aku join...alhamdulillah rezeki...hehehe...lepas ni rajin la aku join giveaway...menang kalah tu belakang cerita...yang penting keseronokkan yang kita dapat tu...dapat kawan baru...pengalaman baru...kannn....

hmmm...dah boleh plan cuti ni...nak ajak sape ek...?

Thursday, 12 November 2015

cuma nak bagitau..

aku mc 2 hari...itu je nak cakap

perut sakit, pinggang sakit...tangan masih boleh menaip...tapi aku malas nak bercerita...

emosi terganggu dengan harapan yang musnah dan persoalan yang banyak..

Monday, 9 November 2015

dilema anugerah skrin ngan gegar vaganza

malam penuh dilema semalam...hahahaha...sangat!pening fikir nak tengok rancangan mane...anugerah skrin ke....gegar vaganza ke....hmmm....

mula-mula aku tengok opening anugerah skrin...macam best la jugak...pastu bila sampai kat bagi-bagi anugerah, aku mula rasa boring...cepat-cepat tukar tengok gegar vaganza...aku dah rekod pon dua-dua rancangan tu...hehehehe...takde masalah kalau miss pon, cuma cepat ngan lambat aje la...orang dah tau keputusan aku baru hegeh-hegeh nak tengok...malam ni la pulak sambung tengok ask tu...huhuhuhu...


gegar vaganza minggu ni lagu semua best-best...mengimbau kenangan sungguh la...ye la...lagu-lagu zaman aku membesar kot...memang layan la...betul-betul buat aku gatal kaki nak pegi karaoke...hohohoho...


sheeda menjadi peserta ketiga yang tersingkir bagi gegar vaganza musim kedua ni selepas ezlynn ngan zul handyblack...tapi, dimaklumkan semalam episod gegar vaganza akan ditambah...berapa episod tak pulak dibagitau...jadi ada kemungkinan ada minggu yang takde penyingkiran...atau ada minggu yang peserta tersingkir di bawa masuk balik...mungkin la...mungkin...aku agak-agak aje...

ape-ape pon, tak sabar nak tunggu show minggu depan...

Thursday, 5 November 2015

menyahut saranan menteri

awal aku keluar rumah arini...pfffttt....nampak tak aku menyahut saranan menteri tersebut...hahahaha...bagus keluar awal ni sebenarnye...jalan tak jem...kereta tak banyak...udara sejuk...boleh lalu jalan jauh yang takde tol...haaaa....nampak tak...?

puiiii!takde maknenye encik sayang aku nak keluar awal kalau takde keje urgent...ini sebab ada hal je la baru dia nak keluar awal...huhuhuhu...takde kaitan ngan statement menteri tersebut okeh!

kebetulan pulak arini aku kena bertugas kat mahkamah...haiyoooo... (mahkamah nampak aje besar...bukan semua bilik jalan serentak...) seram siot...kol 7 dah sampai...hantu-hantu baru nak balik sarang kot...bilik aku jaga tu, kalau nasib baik ada la orang yang masuk...kalau nasib tak baik duduk la sorang-sorang sampai ke petang...jadi penunggu...

sebenarnye takut tu cuma perasaan aku je...takde benda pon...tapi benda ghaib tu ade...bila dah duduk sorang-sorang mula la fikir benda merepek aje...adeiii...kepala aku ni la haiiii....

cepat-cepat on laptop, pasang lagu kuat-kuat...(bagus kalau pasang ayat-ayat al-quran...) 

Wednesday, 4 November 2015

giveaway tiket percuma penang and kl hop on hop off

haaa...masih belum terlambat untuk join giveaway yang dianjurkan oleh blogger http://arwendanish.blogspot.com ...untung-untung ada rezeki ada can la naik bas hoho ni...hehehe...selalu tengok je bas tu lalu depan mata...


IKEA kini di Cheras...

berita baik untuk penggemar-penggemar barangan IKEA dan juga meatball IKEA yang glamer tu...IKEA akan membuka cawangan keduanya di Cheras pada 19 November 2015 ni...haaaa...ape lagi, moh le kite....

dah tak payah nak bersesak-sesak ke Damansara lagi..bestnye...!!!!tapi....Cheras pon jem jugekkk...same aje...KL ni mane tempat yang tak jem...?

19 November ni boleh la datang ramai-ramai...meriahkan suasana...ada housewarming party lagi...confirm sesak punye lah!huhuhu...

moh countdown same-same

nah alamat...jangan sesat ye...

Tuesday, 3 November 2015

kuat ke idok?

kuat ke idok semangat nak berdiet?nak tahan makan?nak sekat selera?mampu ke...?

kadang-kadang tidak le lapar pon...tapi saja jahat...bak kata orang, dari mata turun ke hati...haaaaa....itu la yang berlaku kat aku...kesian tau...huhuhu

kalau tengahari tu..memang tak lapar pon, tapi saja gatal buat ayat kat member sebelah..."akak lapar tak?saya takde la lapar pon...tapi nak benda kunyah-kunyah...." haaaaaa.....benda kunyah-kunyah tu la yang buat aku kalah...pffftttt....benci sungguh...member sebelah pon layan "jom..." hmmmm...ape lagi...ke kedai le kite......

kalau ke kedai runcit takpe lagi...dah sampai bawah "jom tengok kat kantin...tengok-tengok je...bukan nak beli pon..." hmmm....tengok-tengok aje kata aku...kata kau...?sudahnye, nasi jugak yang aku tapau...phuiii!jahanam betul....

balik keje encik suami tanya... "makan apa tengahari tadi...?" (nampak tak laki aku tak caya aku nak diet...?) sambil sengih-sengih ala-ala kerang busuk aku jawab laju "makan nasi...tapi makan sikit je...." terus encik suami sengih-sengih...nak mengata aku la tu...cet!

memang betul perut aku tak lapar pon...tapi kalah dengan godaan nafsu...macam mane la tak naik badannye...?aduhaiiii....kalau macam ni gayanye, bile la boleh turun berat aku ni...?

~~ hari ni ada kursus...hmmm...paham-paham la time makannye...takkan nak tengok aje...kan...?

menyerap aura sekeliling...

untuk menjadi seorang yang sentiasa ceria...kita kena berada di dalam suasana yang ceria...menyerap aura yang baik2...yang positif2...yang tenang2...yang manis2...

biarpun kau cuba untuk menjadi positif...tapi kalau sekali datang aura hitam, terduduk juga kau dibuatnye...melainkan tahap kesabaran kau tinggi melangit...mungkin kau masih mampu berdiri...

pagi2 dah dengar cerita tak sedap...nak menahan sampai ke petang, kau rasa jiwa tak memberontak ke?hmmm...



Thursday, 29 October 2015

mak tiri

kita selalu dimomokkan dengan kisah mak2 tiri yang menakutkan...contoh terdekat dengan kita dah tentu la kisah bawang2 dua beradik tu...ala...bawang putih bawang merah le...

kenapa mak tiri garang...?suka marah-marah...suka mendera..?marah-marah, mendera pon pada anak tiri aje...anak dia kemain lagi di timang-timang sampai ke langit...aku rasa itu sebab faktor emosi seorang wanita...yang sakit hati bila memikirkan dirinya terpaksa berkongsi kasih seorang suami...tak dapat lepas kat madu...lepas kat anak madu pon ok ape...betul tak...?tapi, tak semua mak tiri macam tu kot...

aku pon ada mak tiri...sepanjang 31 tahun ni,sekali pon tak pernah bersua muka...nak dijadikan cerita....jeng...jeng...jeng...

minggu lepas aku pegi rumah abang aku nak tengok baby baru dia...(aku dengan adik beradik sebelah mak tiri tu memang ngam) pagi-pagi dah whatsapp dia bagitau nak datang...

tengahari sampai rumah dia, dia sambut depan pintu.. "masuk la...mak abang ada kat dalam..." haaaaa....kau rase...?memang la kalau ikut logik akalnye...takkan la nak kena dera lagi dah tua-tua gini...lagipon kisah lama semua tu...aku tak terlibat...hahaha..tapi sebab tak pernah jumpe kan...ada la sikit rasa seram tu...kuikuikui...

masuk-masuk umah, mak keluar dari dapur...aku salam macam biasa je la...sekali dia tarik aku peluk cium pipi bagai...haaaaa....kau nampak tak...baik mak tiri aku...terharu pulak rasa...hehehehe...sembang-sembang macam biasa..makan tengahari sama-sama...ok je...siap suruh panggil dia mak lagi...ok sangat la tu kan...

sebelum balik tu kemain kuat dia peluk aku...siap pesan suh datang umah abang aku yang lain pulak...nanti boleh makan-makan sama-sama lagi...cewahhh...kemain lagi...

ape-ape pon...mak tiri mak kita jugak...kalau dia boleh terima kehadiran kita dengan hati terbuka, kenapa kita tak boleh nak terima dia pulak kan...?ok ape banyak mak...aku ok je...

Friday, 23 October 2015

barang dah sampai...

jom sambung pasal citer tesco delivery sebelum ni...masa buat order semalam, aku pilih slot penghantaran antara pukul 6 petang ke 8 malam...tak berani nak ambik awal-awal...takut ada ke tempat lain pulak lepas keje tu...tak memasal je nanti...

otw balik keje tadi, dalam pukul 4.40 gitu dapat call dari abang lori tesco tanye aku ada kat umah kol bape..ohooohoiii....awalnye bang....belum sampai masa lagi kot...tapi takpe la...dia ada antar barang kat kawasan dekat tu jugak kot time tu...aku cakap dalam 5.30 ada dah kat umah...opis ke rumah tak jauh pon...setengah jam dah sampai...

5.40 abang tesco datang...yeay!hahaha...xcited membeli online ni memang lain macam sikit perasaan dia...sape yang biasa beli online tu tau la...hahahaha...

yeay!lori dah sampai

barang dibeli sampai dalam keadaan baik...tiada cas penghantaran dikenakan...walaupon dalam web ada bagitau, pembelian bawah rm100 kena cas penghantaran rm3...mungkin masih dalam tempoh promosi kot...

sikit je beli pon...

beli lagi lepas ni...?emmmm...tengok keadaan la nanti macam mana...hehehehe...ini saja cuba-cuba aje...mungkin lepas ni boleh try order barang online tapi ambil sendiri kat tesco...sampai-sampai tinggal ambil je...tak payah pening-pening nak pusing-pusing lagi...

tesco delivery menjimatkan masa

sebelum ni ada sembang-sembang kat group whatsapp ngan kengkawan sekolah...sembang-sembang pasal personal shopper....aku ni bukan kaki shopping, so aku memang buta la sikit pasal shopping ni...lagi-lagi shopping online...ada rupanya orang yang sanggup tolong belikan barang untuk kita dengan cas yang tertentu dan berpatutan...

dalam banyak-banyak sembang tu, ada pulak yang tanya "xde ke yang nak tolong beli barang dapur hantar kat rumah...?" then ada member lain hantar gambar lori tesco...hahahaha...serius lori tesco antar barang dapur kat rumah...?tesco kot...bukan kedai runcit kecik-kecik punye...ade ke...?

hari ni gatal tangan meng"google" tesco delivery...dah tengok-tengok...usha-usha...gatal pulak tangan nak try...hahahaha...try aje...kalau menarik lepas ni makin malas la encik sayang aku bawak aku keluar jawabnye...

eh..lupe lak, sebelum tu korang cek dulu kawasan korang tu...takut tak termasuk dalam senarai penghantaran...tapi kalau kat KL ni semua kawasan ada kot...try la cek dulu okeh...

cek kawasan

dah pasti ada boleh la mula membeli...tapi, sebelum order kena register dulu...dah register baru boleh order dengan senang hatinye...lalalalalaaa...apa yang ada dalam tesco tu korang boleh order...barang basah...barang kering...jajan-jajan...makanan kucing...barang elektrik...penjagaan diri...stationary...ishhhh....semua ada la...apa ada dalam tesco tu korang pilih aje la ape nak...(jakun kejap)

segalanya di hujung jari anda...sila-sila la klik tanpa rasa malu...huhuhu...bila dah confirm barang nak beli, boleh pilih masa penghantaran...pastikan masa korang pilih tu ada penghuni kat rumah...kalau tak, sia-sia je la...

tarikh & masa penghantaran

selesai pilih masa, sila buat bayaran...boleh bayar terus atau bayar masa penghantaran depan pintu rumah...cash tak terima ye...

mari membayar

selesai....

ini adalah cubaan kali pertama aku buat keje beli online barang-barang keperluan harian macam ni...kalau buku ke...cd ke...baju ke...itu biasa...nak tengok dulu servis dia macam mana...kalau memuaskan boleh buat lagi...hahahaha....pemalas sangat!

Thursday, 22 October 2015

anak beban ibu bapa berkerjaya

hari ni kecoh kat facebook pasal cerita yang keluar kat sebuah stesen tv tentang keluhan ibu bapa bekerjaya yang rasa terbeban apabila terpaksa bawa anak-anak ke tempat kerja akibat penutupan sekolah angkara jerebu teruk...hmmm...

adakah selama ini ibu bapa menganggap sekolah sebagai sebuah pusat asuhan?dibayar untuk menjaga anak-anak mereka sementara mereka keluar bekerja?bila sekolah diarahkan tutup, mula merasa terbeban kerana terpaksa mengambil cuti ataupun membawa anak-anak ke tempat kerja...

alaaaa....baru seminggu je pon...kenapa nak kecoh sangat?kan lebih baik bersusah-susah sekarang dari kau susah kemudian hari...sekolah tak tutup, anak kau kena asma...demam...batuk-batuk...macam-macam lagi la sakit...mane nak tau kan...?kalau anak dah sakit, masuk hospital, sama jugak kau nak kena ambik cuti bagai...lagi susah kot...bersyukur la anak kau tak sakit...cuma tak dapat pergi sekolah je...tapi yang peliknya...kenapa masa cuti sekolah kau tak rasa terbeban pulak?ishhhh...tak paham aku lah...

tau la aku belum ada anak...tapi kenyataan yang kau bagi tu tak patut...dah pandai buat anak, kau nak cakap dia beban pulak...ape daaaa....nanti kau tua, anak kau pulak cakap kau beban pada dia...kau nak cakap apa masa tu...?

yang cakap pasal education level cikgu tu...aku malas nak nak komen...mungkin dia anak istimewa yang lahir je terus bijak dan tak perlu ke sekolah...pffftttt....


sumber:facebook

Friday, 16 October 2015

berhenti berharap

haaa....macam tajuk lagu pulak...bukan ape la kan....just nak bagitau je...kalau mengharapkan sesuatu, jangan letakkan harapan yang terlalu tinggi...letak agak-agak sesedap hati je cukup...sebab...bila apa yang kau harapkan tu tak menjadi, takde la kau frust menonggeng...

kadang-kadang kita tak sedar yang apa kita harapkan tu mengganggu emosi orang-orang sekeliling...dah orang kiri kanan depan belakang kita pulak yang dapat stress...tak baik tau gitu...

sumber: encik google

Monday, 12 October 2015

serba tak kena

dah lama tak update...dan tak tau nak update ape...

mood ke laut...

badan tak sedap...sakit²...

hmmm....nanti² je la citer...

bye...

Wednesday, 7 October 2015

malas ke mengidam...?

tekak rasa nak makan burger...hmmm...idok la yang mahal2 ber set2 bagai tu...nak yang gerai tepi jalan je...teringin pulak tibe2...haishhh!

nak makan nasi pon tak tau dah nak masak lauk ape...tak reti pon same...hahaha...asyik2 lauk itu aje...mau tak bosan...ye tak...?makan kat kedai pon gitu jugak...same je ordernye...payah la gini...

perut lapar...tekak nak burger...dah nak burger tak payah masak la kan...?tapi orang sebelah buat tak reti je...acaner nih...?

Wednesday, 23 September 2015

rutin raya

esok raya!!!yeay!!!

hari ni masih lagi bekerja...sapa yang masih keje arini kita geng okeh!memang macam ni la rutin aku tiap² tahun pon...dari zaman bujang sampai la skarang ni dah kawin...esok raya, hari ni masih kat opis...

nasib baik hari ni masih ada umat masuk keje...hahahaha...takde la aku mati kutu macam sebelum raya puasa aritu...keras kat opis takde member nak sembang...(nasib takde hantu datang teman...choiii!!!)

petang ni balik harap² tak serabut la jalanraya tu...kannnn...itu tujuannye balik raya lambat pon...malas nak berebut² bersesak² kat highway tu...tau je la kalau nak balik ke pantai timur tu kan cane dia punye meriah...

salam aidil adha uolllsss!

Thursday, 17 September 2015

soalan makan hati

lagi 2 hari genap 6 bulan tempoh perkahwinan aku...aku bahagia...pengantin baru kan...giler ko tak bahagia...?

korang rasa la kan...ape yang diharapkan dalam sebuah perkahwinan...?yesss!bijak....bijak...tentulah kebahagiaan rumahtangga...suami atau isteri yang memahami..anak2 yang comel2...

sentuh bab anak2...ape rasanya pasangan yang dah bertahun2 kawen tapi masih belum diberikan rezeki cahaya mata?ok..mungkin diorang redha...mungkin jugak saling mencari dimana silapnye...mungkin jugak sedang memikirkan jalan penyelesaian...

boleh tak korang faham bahawa anak itu adalah rezeki dari Allah?boleh tak korang faham dimana bukan semua orang dimurahkan dengan rezeki anak...?

tolong jangan sakitkan hati2 mereka dengan soalan2 korang yang menusuk hati macam ni...
"dah ada ke...?"
"bile lagi...?"
"nak tunggu sampai bila...?"

jangan menyibuk sangat...

aku tau apa yang mereka2 rasa sebab dalam tempoh 6 bulan ni pon aku dah dapat soalan2 macam tu...hmmm...nak cakap ape...?boleh sabar je la...tapi baru 6 bulan kot...agak la...kadang2 sampai rasa malas nak bangun dari tempat duduk...malas nak melintasi kawasan orang lain...boleh tak...?

nah!7 orang anak aku...jangan banyak bunyi lagi...semak tau!

cuba kalau kawan bawak evoque duduk semeja ngan kau bagi soalan "bila lagi nak beli evoque?" agak2 panas hati tak...?

naib juara lagi

AGCKL's Team

buat tahun kedua dan kali kedua berturut²...AGCKL pegang lagi gelaran naib juara tu...hmmm...ape boleh buat...belum sampai rezeki nak jadi juara...

lima bahagian dalam kumpulan B...game 1st menang...game 2nd menang...game 3rd kalah (redha ler...xkan nak menang selalu...ye dak...?)...4th game jual...hahahaha...lawan tak cukup player...rezeki...

separuh akhir, menang...akhir...kalah ngan bahagian Research B...hmmmm...tahun lepas kalah ngan B.Pen...

AGCKL & Research B

tahun lepas main sampai malam...tahun ni pon main sampai malam...giler kentang betul...penat kot...sampai kat final semua dah pancit...(hahahaha....alasan sangat)

walaupon naib juara jer....kami dah cukup happy....sekurang²nye tak turun tahta...hahahaha...game macam ni buat kami jadi lebih rapat...rasa macam family...itu lebih berharga sebenarnye...



we are family


harap² tahun depan boleh dapat juara...hahahaha...tinggi impian tu...kalau tak memboyot boleh la main...kalau dah memboyot, gantung je la kasut ngan raket...huhuhu...

Monday, 14 September 2015

makin teruk

2,3 hari ni keadaan jerebu nampak macam makin teruk...duduk dalam rumah pon rasa lemas...abes tu, mana lagi nak lari...?

harini pegi opis tak nampak matahari..suram je...duduk dalam opis pon boleh bau asap...mata pedih...hmmm...

hanya bacaan ipu di kelantan dan terengganu sahaja masih di bawah 50 (sehingga jam 11 pagi tadi)..bagi negeri² lain ada yang dah mencecah 170...untuk maklumat lanjut korang boleh klik sini

bagi yang ada anak² kecik tu...pastikan diorang tak terlalu terdedah dengan persekitaran luar...kalau kita yang tua ni pon tak tahan, apalagi anak² kecik yang tak berapa kuat daya tahan badan diorang tu...hujung minggu duduk aje la kat rumah diam²...tak payah pegi tasik bagi ikan makan bagai...

pandangan dari opis aku...klcc ngan kl tower hilang

Friday, 11 September 2015

nescafe di hati

dah lama tak kena serangan migrain ni...hari ni la dia nak datang pon...hmmm...datang time orang tengah cuti tak boleh ke...?ishhhh.....

rawatan pertama menggunakan nescafe o kaw² punye...harap² berhasil...tapi ni pon nampak macam ada kurang sikit...kalau tak kurang jugak tengahari nanti, terpaksa la telan ubat...pffftttt....benda paling tak suka nak makan...wekkkk!


ada tak petua² lain untuk hilangkan migrain selain makan ubat?rasa nak muntah pon ade nih...huhuhu...

Wednesday, 9 September 2015

cheese naan tandoori di tengahari

tengahari buta teringin nak makan cheese naan ngan ayam tandoori...aiyark!!!mengalahkan orang meja sebelah yang mengandung lagi...kebetulan pulak ada member yang keluar...terus kirim suruh tapaukan...heeee....rezeki...

balik² je member tu sambil tersengih² ala kerang busuk hulur bungkusan yang kitorang kirim tu...sekali dia tanye..."cube teka brape ringgit...?"

aku teka 10 ringgit je...hahahaha...sekali dia hulur resit...nah!ambik kau....rase nak menangis pon ade jugak...hahaha...kedai mahal di belinye...memang mahal le harganye...huhuhu....lepas ni tak kirim lagi dah...tau mahal gini baik pegi makan kat ikea je...



menangis tengok bil...nasib baik cheese meleleh....

jangan mengadu

semalam petang pegi training badminton untuk game 12 hb ni...rupe²nye yang 19 hb tu dicepatkan ke 12 hb...cet...kalau lambatkan takpe la jugak..ini cepatkan...letih la....2 minggu je kot nak training...bukan main hari² pon...

semalam main dengan penuh perasaan...hahaha...dari kol 6 sampai kol 10 berlenjan kat tengah court...fuhhh....mati la nakkkkk....


balik rumah badan dah mula sakit²...kaki sakit...pinggang sakit...tangan sakit...tapi....hanya mampu pendam sendiri je la...takut nak mengadu kat encik suami...nanti kena marah...hahahaha...kena marah ok lagi...takut dia tak bagi main...lagi haru dibuatnye...

pagi ni bangun kaki ngan tangan dah ok sikit...tapi pinggang sakit lagi...tak larat nak bongkok pon...adeiii...kalau ada tukang urut sedap jugeeee....apakan daya tak boleh bersuara...hahahaha...padan muka aku...

sampai opis, pegi kedai cekik darah kat bawah cari koyok....kikiki...2 keping aku tepek kat pinggang...PANAS kau!!!!!huhuhu...tahan je la...


Sunday, 6 September 2015

tersedak dalam tido

semalam tido punye la sedap...sekali dapat mimpi ngeri...#jilake betul....takde yang lebih ngeri agaknye nak masuk dalam mimpi aku tu...mimpi ngeri tersebut buat aku tersedak...haaaa....gelabah jap encik suami kat sebelah...hahahaha...meleleh2 air mata aku...

apa yang berlaku secara realitinya...kalau kita terlalu taksub...(xde la taksub sangat sebenarnye...) boleh membawa sampai ke mimpi...gitu yang terjadi kat aku...melampau sangat...galak sangat berwhatsapp ngan group game coc di siang hari...padah sampai ke dalam mimpi peginye...masing2 kepala gile...tu yang sampai tersedak aku dibuatnye...

bangun pagi bile citer ngan encik suami boleh dia cakap "hentikanla main coc tu...beria sangat..." hahahaha...bukan selalu pon nak bergalak gitu...skali skale je pon....kasi can le...

harap2 malam ni kegilaan diorang tak masuk dalam mimpi aku lagi...

tournament punye pasal

19 September 2015 akan ada pertandingan badminton anjuran kelab sukan dan rekreasi...aku macam biasa la...ada pertandingan baru turun padang...masa main tiap2 minggu takde pon sibuk nak main...

Disebabkan setahun sekali main kan...maka masa tu la baru nak guna kasut...dan2 tu jugak la baru nak cari kasutnye pon...huhuhu..

Hari jumaat masa lunch hour dah keluar pergi cari kasut...malangnye dah jumpe yang berkenan saiz pulak xde...adeiii...kaki comel sangat...memang payah nak jumpe saiz...huhuhu...

Hari ni balik kampung...alang2 dah keluar jalan2...cari kasut skali...fuhhh....nasib baik ada..yeay!!!dah boleh berbadminton dengan jayanya...

hijau ke kuning aku pon x tau nak kelaskan..

Ada citer 12hb pon ada game antara bahagian...adeiii...boleh jem kaki tangan gini...harap2 kalau tak menang pon masih bolek kekalkan naib juara tahun lepas...doa2kan lah ye...


Tuesday, 1 September 2015

insan teraniaya

baru balik dari keluar makan bersama encik suami...

masa mintak akak kedai tu kira, nampak 3 budak lelaki...dalam umur awal 20-an kot...(sebab aku dah tua kan...xkan nak cakap diorang tua pulak) tengah berdiri di penjuru kedai...tiba2 aku macam dengar sekali lalu je...akak kedai tu cakap "diorang cakap kawannye dah bayar...tapi kawannye tak bayar pon..."

ok...jadi situasinya ada kawan yang nak makan free la tu...buat2 nak belanja kawan2 pastu blah camtu je...masalahnye aku tengok masing2 macam takde duit je...tak lama lepas tu aku nampak 2 orang pergi kat kaunter cakap ape ntah ngan akak kat kaunter tu...pastu diorang blah...mungkin mintak bayar kemudian kot...

kadang2...nak prank member2 pon jangan sampai macam tu...itu hal makan...jadi darah daging tau...kalau nak menipu buat sorang2...jangan libatkan orang lain...

pengasingan sisa pepejal di punca mula dilaksanakan

mulai hari ini 1 September 2015, pengasingan sisa pepejal secara mandatori telah mula dilaksanakan di 7 buah negeri temasuk Kuala Lumpur dan Putrajaya dan diuruskan oleh Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (SWCorp).

apa itu pengasingan sisa pepejal?
  • proses mengasingkan sisa pepejal yang dihasilkan di punca mengikut komposisi sisa pepejal iaitu kertas, plastik, dan lain² bahan kitar semula ( kaca/seramik,tin aluminium/besi/logam, sisa elektronik/barang elektrik lain,bahan fabrik/kasut/getah/kulit dan sisa berbahaya), dan sisa baki (sisa makanan,lampin pakai buang dan sisa lain yang kotor).

kenapa perlu mengasingkan sisa pepejal di punca?
  • mengelakkan pembuangan bahan yang boleh dikitar semula
  • mengurangkan jumlah sisa pepejal dihantar ke pusat pelupusan
  • mengurangkan peruntukan wang negara untuk proses pelupusan sisa pepejal

jenis² sisa pepejal yang dikutip sekali seminggu
  • kertas
  • plastik
  • kaca / seramik
  • tin aluminium / besi / logam
  • sisa elektronok / barang elektrik kecil
  • bahan fabrik / kasut / getah / kulit
  • sisa berbahaya
  • sisa pukal
  • sisa kebun / taman

jenis² sisa pepejal yang dikutip dua kali seminggu
  • sisa makanan
  • lampin pakai buang dan lain²

jadi mulai hari ini segala jenis sisa buangan tu kena la diasingkan mengikut jenis² seperti di atas...bagi yang tak pasti jenis buangan boleh masuk dalam kategori lain²...bersama²lah kita membantu menyelamatkan bumi...

sebarang maklumat lanjut boleh layari www.swcorp.my

sumber dari www.swcorp.my

kematu punggung

cuti hari Merdeka 31 Ogos yang jatuh hari isnin menjadikan cuti hujung minggu panjang....bagi negeri² tertentu tak rasa la cuti panjang tu...sebab ahad kerja kan...

kebiasaan kalau cuti panjang, masing² sibuk ambil peluang bercuti bersama keluarga...ada yang pergi jalan²...ada yang balik kampung...aku pon sama naik la...3 hari kot cuti...takkan taknak balik kampung...

disebabkan encik suami ada kerja so aku balik sorang aje la naik bas...balik kuantan hari Sabtu jalan clear...sebab masing² dah berpusu² keluar  hari Jumaat tu kan...so Sabtu tu lengang le...

cerita sedih aku berlaku semalam...huhuhuhu...kematu siot punggung duduk dalam bas...naik bas pukul 6.30 petang...pukul 12.30 tengah malam baru sampai...agak la...bukan Kedah ke KL...Kuantan ke KL je kot...patut pukul 9 ke 9.30 dah sampai....

start dari tol Karak membawa ke Tol Gombak...adeh...memang menguji kesabaran betul la...aku tengok meter bas tu tak sampai 10 kmj pon...agak la kan...timbul rasa menyesal di hati...kalau tau pagi² dah balik...tak pon ambik je cuti hari ni...kannnn....

lepas² ni kena merancang perjalanan dengan baik...jangan menggelitis sangat nak balik kampung tapi tak fikir keadaan jalan...kalau balik sorang boleh la nak hadap lagi...kalau ada bawak anak kecik...kesian kat anak²...


cenggini haa jem nye...

Thursday, 27 August 2015

birthday Raisya & Rizqin

sabtu lepas ada buat sambutan birthday anak buah aku...si Raisya ngan si Rizqin...buat kecik² panggil adik beradik aje...ngan kawan² kerja papa diorang tu...tapi kecik² pon....letih jugak rupenye...hahaha...
dalam letih²...happy² tu...ada jugak tragedi yang berlaku...

boleh pulak aku jatuh tergolek tengah² laman tu...malu siot...bukan takat dapat malu je...sakit pon dapat jugak...pakej ko...hahahaha...dah la jatuh terduduk...kepala pulak terhantuk bucu kerusi...huhuhu...ko rase...?aku rase sakit giler kot...(gara² nak lap air si Raisya tumpah la tu...hmmm...)



kena dengan mak ngah...DIY sajo...


semoga sihat anak² mak ngah ni...


ini orang paling bz...mengejar belon lalu tertido berbantalkan belon...nasib tak meletop belon tu nak oiii....

ape² pon, terima kasih pada semua yang datang memeriahkan majlis tak seberapa ni...aku wakil tuan rumah...hahahah...maklum le...kalau anak buah punye pasal memang aku yang over...sementara belum ada anak sendiri ni kan....ape salahnye...kalau dah ada nanti...pandai² la korang bawak diri...xde nak angah² sangat la ye...


Friday, 14 August 2015

asap ke wap air ke...

asap rokok menyakitkan hidung...ada kawasan larangan merokok...itupon ada yang tak paham bahasa..

asap vape lagi sakit hidung...adeiii...rasa nak suruh main jauh² je...ape?bukan asap...?ooo....ok...wap air...tak kisah la wap air ke asap ke...tapi benda yang berkepul² keluar dari mulut dan lubang hidung korang tu mengganggu tau tak...ada kawasan larangan vape x...?

apa pon jenis yang korang sedut tu, sila la hormat orang sekeliling korang...lagi² kat kedai makan...agak la...nak suruh orang telan sama asap / wap air kau tu kan....tak belajar adab ke...?

sumber dari encik google

hasil dari vape tu...(tak tau la asap ke wap air) lagi tebal dari asap rokok...macam kena jerebu tahap kritikal pon ade aku rase...gangguan...gangguan...

Monday, 10 August 2015

rendang ayam

selagi belum habis musim Syawal.....selagi itu la rumah terbuka dan jamuan raya ada di mana-mana...

memandangkan aku cuti hari ni...dan berada di kampung...dan kebetulan pulak adik aku ada buat jamuan raya kat opis dia...lalu ditugaskan membawa rendang ayam...pffftttt...

akak-akak opis ko pon x patut2 langsung suruh bawak rendang ayam kan...tak tau ke bini jauh...?nasib aku ade balik...tapi....yang balik ni pon bukan reti buat rendang ayam pon...kahkahkah....acaner kita ni...?

operasi meng'google' dijalankan..taram aje la...udah aku pesan kat adik aku tu "kalau orang cakap sedap, bagitau kakak ko masak...kalau orang cakap tak sedap, bagitau ko yang masak...okeh..." hahaha...boleh ke gitu...?

akhirnya siap juge rendang ayam aku tu...boleh la nak buat makan...kurang pedas je...huhuhu...

rendang ayam asal jadi je...

ps: sila abaikan jejesan-jejesan yang kat tepi-tepi tu

Thursday, 6 August 2015

proses pembelajaran

menjadi seorang isteri membuatkan aku perlu memikirkan perut orang lain...dulu boleh la fikir perut aku sorang je...kalau malas, lapar...hahahaha..nasib...nasib...

sekarang ni dah tak boleh dah la nak berperangai begitu...agak la kan...kalau malas, ada perut lain yang bergendang nanti...tak memasal cari tukang masak baru...hahaha...

betul kawan2 cakap...tak pandai, belajar...ala...bukan tak pandai masak pon...cuma tak hebat tahap mak2 je la...simple2 boleh la buat...idok la jahil benor bab masak...ishhhh....

nasib baik encik sayang aku tak cerewet bab makan...belasah je ape aku masak...senang ko...hohoho...cuma ada benda2 yang dia suka makan aku masih belum hebat...malu nak bagi dia makan...kahkahkah...jadi jalan senang ngaku je la tak pandai masak...sebab bila tak sedap dia tak boleh nak kondem aku...dah tentu2 tak reti kan...?

cukup setahun usia perkahwinan aku nanti mesti dah hebat memasak...hahaha...angan2 sangat...

Wednesday, 5 August 2015

ogos

bulan baru dah datang...hello ogos!

lama sangat kot tak menulis...cerita banyak, tapi masa xdek..hmmm...insyaAllah lepas ni selalu update kot...macam dah ada banyak masa lapang je...hikhikhik...

nanti sambung lagi...nak layan kuch kuch hota hai dulu...bye!

Wednesday, 1 July 2015

terbantutkah niat di hati?

raya tahun ni berangan² nak buat sendiri kuih raya barang sejenis dua...maka dengan itu, ahad lepas aku pergi beli barang yang patut² je la...penimbang...acuan...bahan² mentah belum beli lagi...ingat esok ke...lusa ke...baru nak beli..

hajat di hati nak membuat kat rumah adik aku...maklum le..umah aku takde oven...huhuhu..

semalam masa ke rumah adik aku menghantar stok popia nestum, dia bagitau nak balik kampung pulak hujung minggu ni...hohoho...kau rase cane?aku rase geram pulok aih!

bile bagitau kat encik sayang aku pasal tu, boleh dia cakap "nanti malam raya kita pegi beli kuih raya murah² tu je..."hahahahaha...laki aku ni pon la hai....tak memahami langsung!kalau dia cakap"ok..jom kita beli oven sendiri.." sedap le jugak telinga mendengarnye...cet!

hmmm...jahanam sudah program aku hujung minggu ni...ape nak buat?

Tuesday, 30 June 2015

kepadaNYA kita kembali

Hari ni terima berita sedih mengenai pemergian makcik belah ayah aku...kakak kepada ayah aku...kitorang panggil dia Wa...

Baru jumaat lepas masa aku balik kampung, ayah cakap Wa sakit...hari ni baru selasa Wa dah pergi tinggalkan kami semua...

Semoga roh arwah dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman...al fatihah...




Thursday, 4 June 2015

aku tak seronok datang kerja...

situasi pertama:
ada kerja nak kena buat
perut kenyang
tapi...
otak kau serabut melayan kerenah 'orang'
kau takkan rasa seronok datang kerja

situasi kedua:
ada kerja nak kena buat
perut lapar
dan...
kau tak perlu hadap 'orang' tersebut
kau boleh buat kerja dengan bahagia...

situasi aku kat pejabat setiap hari adalah: situasi pertama

Wednesday, 27 May 2015

macam mana?

macam mana nak buat dengan orang yang...
setiap harinya asyik menunding jari pada orang lain
setiap harinya mengira salah orang lain
setiap harinya menyalahkan orang lain

macam mana nak buat dengan orang yang macam ni...?

Wednesday, 22 April 2015

"hemmm..." sila bagi jawapat tepat!

otw ke pejabat berbicara dengan encik sayang tentang kursus di Kluang bulan depan...

Aku : smalam call HQ tanye pasal kursus kat Kluang tu...kot² diorang nak tukar tempat..
Dia : abes tu, tukar x tempatnye...?
Aku : x...buat kat situ jugak...
Dia : sape pegi?
Aku : org ngan Kak Sidah la...
Dia : eh, kenape awk yg pegi?
Aku : eh, bukan aritu dah bagitau ke...?kan dah tanye aritu....
Dia : sy x cakap boleh pegi pon... (sambil gelak jahat)
Aku : awk cakap hemmmm....boleh la tu kan...?
Dia : hemmm je..x cakap boleh pon...tapi xpe la...sebab pegi ngan Kak Sidah kan...pegi la..jangan nakal²...
Aku : yela... (sambil gelak kemenangan)

aaaahahahahaha...sape suruh x bagi jawapan dengan tepat...?dah jawab "hemmm..." aku assume boleh je la...kannnn....lain kali jawab macam tu lagi...memang terlepas la aku...hehehehe...

sayang suami tinggal²kan...sy sayang awk tau...jadi sy tinggalkan awak untuk 3 hari ye...hehehehe...

Tuesday, 21 April 2015

tido atas motor

pagi tadi otw nak pergi keje nampak sorang uncle tengah bawak anak dia naik motor nak hantar pegi skolah...aku dengar uncle tu jerit² ngan anak dia...aku ingatkan kena marah...rupe²nye bila dah dekat aku tengok budak tu tido...padan la uncle tu jerit²...dia taknak bagi anak dia tido la tu...

ngantuk kot pagi² kan...naik motor helmet besar pulak tu...terlentok² kepala dia...risau pulak takut sedap sangat tido kang jatuh pulak...

ayah kan....susah macam mane pon, anak tetap kena sekolah...xde ayah yang nak masa depan anak dia x tentu hala...semoga adik tu menjadi pelajar cemerlang di sekolah dan membanggakan orang tua dia...

Friday, 17 April 2015

awal dari biasa

6:40 pagi aku sampai opis arini kau....
selalu selepas 7:15 pagi baru sampai...kikiki...

Thursday, 16 April 2015

setiap hari

setiap hari kita akan buat rutin yang sama
setiap hari jugak kita akan lalui emosi yang sama
setiap hari keluar rumah dihantar encik sayang ke pejabat
setiap hari lalu jem
setiap hari jumpa pemandu yang pelbagai kerenah
setiap hari ada rasa cemas, marah, lucu
setiap hari yang beremosi

tapi,

bila sampai pejabat dan cium tangan suami sebelum keluar kereta
segala yang beremosi sepanjang perjalanan terbang hilang

Wednesday, 15 April 2015

Tuesday, 14 April 2015

buah markisa

minggu lepas aku balik ke kampung encik sayang di Kulai...ada hal sikit...balik hari je pon...jangan pelik ye...kami ni memang suka buat keje jalan jauh² balik hari...seronok...tapi penat sikit la...selesai urusan di Kulai kami terus lajak ke Muar...hantar mommy yang nak ke rumah adik dia, Mak Uji..

dekat rumah Mak Uji tu aku tengok ada sebakul buah bulat² kaler purple...pelik aku...sebab tak penah tengok kot buah tu...jakun seh...encik sayang aku cakap itu le buah markisa...hahahaha..dia boleh bantai gelak jer tengok muka pelik aku...hampeh tol...

terkulat² aku tengok orang makan buah tu...hahahaha...aku punye perangai, kalau tak pernah makan memang tak berani aku nak makan...takut tak kena ngan tekak...weeeee...

ini rupenyebuah dia haaaa....

serius aku tak pernah tengok pon buah markisa ni...macam mane nak makan pon aku tak tau...rupe²nye Mak Uji ada tanam pokok ni kat belakang rumah dia...mommy bawak aku pegi tengok rupe pokok tu...hehehehe...buat lawatan tapak pulak...pokoknye jenis menjalar...kena buat tempat dia memanjat macam ala² pokok anggur tu....nanti buahnye berjuntai² le...

macam ni haaa rupe pokoknye...


Mak Uji buatkan kitorang air dari buah markisa tu...ok...yang ini tekak aku boleh terima...hehehehe...sedap weh...masam² sikit rasa dia...blend je dengan gula...campur ngan air...tapis untuk asingkan biji² dia...letak ais...hmmmm...dap²nye...

sebelum gerak balik tu sempat Mak Uji bekalkan sebakul buah tu untuk kitorang...sebakul ko...pengsan nak habiskan...huhuhu...aku tak makan pon...aku bagi kat adik beradik sikit sorang...aku punye bahagian aku buat air je...hehehehe...tak reti aih nak makan...

itu sehari punye balik kampung...kalau lama lagi best kot...hmmm...bile la encik sayang nak bawak aku balik kampung lagi ni...

Friday, 3 April 2015

gangguan seksual

dekat opis aku ni ada sorang mamat yang perangainye pelik sikit...bukan la pelik ape pon...GATAL melebih sangat....tak boleh nak tengok pompuan melaram lebih sikit...kalau yang pakai jubah ke...dress ke...hmmmm...lagi la menjadi²...mula la buat mimik muka menakutkan...serius weh...memang menakutkan...

agak la nak menggatal kat opis kot...ko tu dah ada anak bini...nak menggatal ngan anak dara orang bini orang lagi watpe...?kadang² suka cakap kotor...selekeh betul!eeeee...hadoi....gangguan betul...

macam mane nak bagi dia sedar yang perbuatan dia tu mengganggu aku...?bukan aku je...member sebelah aku ni pon perasan perangai dia tu...kalau boleh taknak la sampai ke orang atas kan...kalau boleh setel sendiri, baik setel sendiri je...

bila dah ada yang pelik macam ni, nak datang keje pon mula rasa tak seronok...huhuhu... :(

Thursday, 2 April 2015

Fast & Furious 7


Fast & Furious 7 dah keluar weh!!!!konon²nye release 2 April, tapi semalam dah keluar kot...huiiii...jenuh nak cari tiket ko!pakat penuh aje,,,kalau ada pon, yang kena mendongak kat depan skrin tu...huhuhu...

disebabkan perasaan teruja yang melampau untuk tengok citer tu, gigih jugak la mencari mana² panggung yang ada lagi kekosongan kerusi...phewwww!!gigih sangat kan!

akhirnya setelah pelbagai rintangan yang dilalui...seperti mencari panggung...booking online ngan tenet macam hape....(kalau bab tenet tahap siput memang semua orang pon hangen kan....jangan tak ngaku ye....) berjaya juga aku mendapatkan tiket midnite kol 12.30... kat Leisure Mall, Cheras (rabak siot mata aku pagi tadi...) nasib baik dekat la jugak...tapi kalau takde tu...jauh pon akan kuredah...hahahaha...datang angin giler laki aku, memang gitu le...kalau angin tengah malas, sekangkang kera pon dia tak nak pegi...cehhh!

Fast & Furious 7, aku bagi 5 bintang....memang best la...banyak action kot...lompat kereta...lompat bangunan...terjun kapal terbang..phewww!!!memang terbaek!!!korang patut pegi tengok sendiri...serius memang best....

part last agak menyentuh perasaan sikit la...sebab lps ni dah tak jumpa paul walker lagi kan... :(







~ minggu depan nak repeat lagi bawak anak buah yang giler keta...

Monday, 30 March 2015

cinderella

malam tadi pergi bercinta dengan encik suami di panggung wayang...menonton cinderella....hehehehe...nasib la dia kena melayan aku menengok citer merepek² gitu...nak pegi sorang tak bagi...


menengokkan pada trailernye...macam menarik...tapi bila dah tengok ceritanye....emmm...biase je kot...sebab dah tau citernye macam mane kan...memang takde ubah ape pon...nasib baik laki aku tak tido dalam tu haaaa....

aku bagi...3 bintang cukup la kot...sebab itu bukan cerita yang buat aku rasa nak tengok lagi dan lagi dan lagi...suam² kuku je kot...hmmm...tak terkenang² pon...hmmmm...

kakak² tiri yang macam badut je aku tengok...

emmm...

~ tak sabar nak tunggu fast & furious 7...itu dah boleh agak tahap kelajuan adrenalin masa menonton tu nanti...