Wednesday, 31 December 2014

31 Disember 2014


penghujung 2014...pelbagai kisah suka duka pahit manis masam masin yang dah berlaku pada kita semua...pada negara juga...

semoga 2015 akan memberikan lebih rasa yang menarik buat kita semua...

kepada mangsa² banjir di pantai timur khususnya...semoga tabah menghadapi dugaan...




Thursday, 18 December 2014

anak dara ke janda...?

percaya tak, aku tak pernah mengimpikan sebuah majlis perkahwinan yang meriah...?paling² pon angan² terhebat aku kalau buat majlis, nak hidang nasi ayam je...hahahaha....boleh?

bagi aku cukup sekadar akad nikah dan majlis doa selamat...bila bf aku cakap kat  seseorang pasal hal tu, orang tu boleh sound bf aku..."ko ni kawen anak dara ke janda...?"

aduh....kecik ati aku weh...agak² la sikit...orang tak kenal aku...tak faham masalah dalam keluarga aku...tak tau masalah kesihatan mak aku...sedap² je cakap macam tu kan...mulut takde insurans betul!abes kalau janda tak payah buat majlis grand² ke...?ape kes ngan che' ta tu...?janda jugak...kemain meriah lagi majlisnye...(kemain ko....compare ngan retis...x patut betul!) haishhhh....emo dah aku ni haaaa...

aku ni spesis xde muke tau....tak kuasa aku nak tayang muka menyengih sepanjang hari depan orang ramai...malu lah... :p

banyak benda nak kena fikir nak kawin ni...sedara mara tak ramai...mak pulak tak sihat...ayah dah takde masa nak fikir hal anak² lagi sebab sibuk jaga mak...jadi...buat yang wajib je dah la...bukan salah pon..ke memang salah kalau tak buat majlis besar²?kenapa nak menyusahkan diri dengan benda² yang tak penting...?pffftttt....emo lagi haaaa....

simpan duit belanja majlis kawin, buat belanja g honeymoon lagi bagus kot...sebulan honeymoon pon tak habes lagi duit tu...

:.. terpulang pada pilihan masing²...kenapa nak menyebok dengan pilihan orang lain...?

Wednesday, 17 December 2014

GST punye pasal

aku slalu tengok citer kat tonton.com.my tu...senang...tak payah menunggu iklan yang bertahun tu..cuma ada la iklan yang dalam 30 saat tu je...ok la 30 saat dari berminit² kan...?

sekarang ni tengah rancak pasal iklan GST...ada awek cina naik teksi tanye pasal tambang teksi ada kena GST ke tak...driver teksi tu cakap pengangkutan awam tak kena GST...tapi aku ada kemusykilan sket...dalam banyak² list public transport yang dia bagi tu...kapal terbang tak masuk pon...kapal terbang tu bukan pengangkutan aawam ke...?kena GST eh...?

aku ke yang tak faham...?dah lama aku fikir...kapal terbang tu bukan pengangkutan awam ke...?hahaha...bengong kejap...GST punye pasal...

melebih² songehnye....

kerja
walau macam mana payah atau cepat atau lambat atau jauh sekalipun,
hadap je la...
ape nak tolak² lagi
dah memang kerja kau kan....?

kalau kau nak memilih bila² masa kau nak buat kerja kau tu...
hmmm....pergi hantar surat letak jawatan

masa mintak kerja semua benda kau jawab boleh kan...?
dah tu, nak memilih ape lagi...?

heiiii....ujung² tahun ni la menjadi² songehnye...

Friday, 12 December 2014

G6PD

semalam baru berkesempatan melawat anak buah baru...hmmm...tak dapat nak buat ape pon...tido aje...nak kacau kang teriak pulak satu spital tu...so aku biar je la dia tido..hehehe...nanti² pon boleh kacau...

baby disahkan mengidap G6PD - Glucose-6-Phosphate Dehydrogenase...ape bendenye tu...?menggugel la pulak aku arini mencari ape bendenye G6PD ni...

G6PD adalah sejenis enzim yang terdapat di dalam sel darah merah...yang bertindak sebagai pelindung sel darah merah daripada pecah bila terdedah kepada ubat² tertentu, makanan, bahan² ataupon jangkitan..jadi bila kurang enzim G6PD ni...kena la lebih berhati²...tak boleh sembarangan bagi ubat atau makanan...kena la berpantang sikit...

masalah kekurangan enzim G6PD ni adalah untuk seumur hidup...tapi tak menjejaskan tumbesaran dan perkembangan baby pon...cuma tu la...kena berhati²...menjaga pantang larang yang ditentukan....kalau pegi jumpa doktor, kena maklumkan pada doktor tentang hal ni...sebab ada ubat² tertentu yang tak boleh diberikan...

baby baru lahir perlu diperhatikan dalam wad untuk satu tempoh yang panjang sebab diorang ni boleh kena kuning yang tinggi dengan cepat...hmmm...pagi ni baby dah kena masuk incubator pulak.....masalah kuning...

semoga baby cepat sembuh...tak sabar nak gomol²...hohoho...

Thursday, 11 December 2014

anak sedara 7 susun

haaaa....dah macam tajuk drama cinta 7 susun pulak...hahahahaha...selasa lepas berlaku pertambahan anak buah...yang ke-7 sudah...fuhhhh!keje susun anak sedare je la aku ni kannnn....anak sendiri....jangan ditanye la...belum ada rezeki lagi.

bahagia hidup bila kehidupan aku dikelilingi anak² sedara yang comel² dan pelat² belaka...yang tua pon baru 4 tahun kot...jenuh la nak paham bahasa sorang²...ni pulak baru keluar lagi...hmmm...cakap sorang² je la ngan dia...hahahaha...

dah 2 hari usia budak tu...hari ni baru nak pegi menjengok (insyaAllah kalau takde aral) lambat pulak kali ni...maaf ye sayang...angah ada keje la..tak sempat nak berkejar ke spital...sabar ye...nanti angah akan muncul jugak...mane boleh tak nengok...

Monday, 1 December 2014

mood swing di hari isnin


sedih pulak nak melalui hari isnin hari ni...hahahahaha...nasib le...tuntutan kerja...ye dok...?selamat hari isnin semua... :)