Tuesday, 28 October 2014

pengasuh

pengasuh adalah satu pekerjaan ok. bukan benda yang boleh dianggap ala² " aku nak mintak tolong ko jagakan anak aku...". itu dulu punye cerita boleh la pakai...sekarang ni zaman semua benda berbayar kot...jadi jangan la pandang rendah pada para pengasuh.

pengasuh bukan hamba kita...betul...kita bayar untuk dia jaga anak² kita....tapi, biar berpada²...kebanyakan pengasuh yang aku jumpa semua sayangkan anak² asuhan diorang macam anak² diorang sendiri...takde pon nak berkira...so...jangan la kita berkira sangat dengan pengasuh tu...

pengasuh juga ada masa dia sendiri...kiranya tempoh mengasuh tu adalah waktu kerja dia...selepas dari tu dah kira masa dia la...kalau lambat ambik anak...pengasuh cas OT...memang wajar laa..kita kalau bos bagi kerja lebih pon pandai kita mintak OT kan...?

pengasuh mintak cuti...untuk hal² peribadi atau kecemasan...tolong la timbang rasa ye...jangan ikut kepala kita je...kita pon tau nak mintak cuti...el...mc bagai...abes pengasuh tu robot...?adeh...

benda jadi pada adik ipar aku...dia mengasuh...malang bagi dia sebab mak budak sangat la berkira...bayar murah...ambik anak lambat...ot tak nak bayar...kena kerja ikut masa dia, kalau sabtu kena kerja terpaksa antar anak kat adik aku tu...mintak cuti tak bagi, siap ugut nak kurangkan payment...hohoho....bahagia hidup ko kak!

bising² mengadu nasib kat aku...heh!aku suruh dia stop jaga budak² tu...kalau dah asyek makan hati sebab benda yang mengarut macam tu...hentikanla....wat semak kepala je watpe...

~ mengharap orang bertimbang rasa pada kita, kenapa kita tak boleh bertimbang rasa pada orang...? ~

1 comment:

  1. Salam, kesian la macam tu. Bagi akak la Better dia tak pyah dah mengasuh anak orang tu/maybe dia dah terjatuh sayang dh ngan budak2 tu. tu pasal dia sanggup makan hati kot...arap dapat setel masalah adik ipar awak ye...;)

    ReplyDelete